Nauka
0

10 uspješnih godina za Hermes SoftLab Sarajevo

Sarajevo-x.com / Hermes SoftLab Sarajevo
Hermes SoftLab Sarajevo ovih dana proslavlja desetu godišnjicu djelovanja. Na centralnoj proslavi ovog događaja koja je održana sinoć u sarajevskom restoranu Via del Corso, prisutnim gostima, partnerima i klijentima su se obratili Peter Testen, predsjednik uprave i glavni izvršni direktor HERMES SoftLab-a, te federalni ministar i državni ministri prometa i komunikacija.

HERMES SoftLab Sarajevo je osnovan jednom od prvih stranih investicija u Bosni i Hercegovini, po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, dok danas zapošljava 68 eksperata. U 2005. godini prihodi su iznosili 1,37 miliona eura, što predstavlja 45-postotni rast u usporedbi sa 2004. godinom. Kao jedna od najvećih firmi za razvoj IT rješenja i programske opreme u BiH, Hermes SoftLab predstavlja važnog dobavljača za davatelje telekomunikacijskih usluga, finansijske institucije i javnu upravu u cijeloj jadranskoj regiji.

Peter Testen, predsjednik uprave i glavni izvršni direktor HERMES SoftLab je ovom prilikom rekao: „Deseta godišnjica djelovanja za HERMES SoftLab Sarajevo predstavlja posebno priznanje i dokaz, da je domaće IT znanje važan faktor u razvoju ekonomije u BiH. HERMES SoftLab Sarajevo je tokom deset godina postojanja postao važan partner domaćim firmama, kao i mnogim svjetskim visokotehnološkim kompanijama. Prošla godina je za HERMES SoftLab Sarajevo bila izvanredna, a u tom periodu smo zaposlili i 28 novih stručnjaka. Tokom deset godina HERMES SoftLab Sarajevo je izvezao usluge u vrijednosti većoj od 7 miliona eura, što nas svrstava među značajnije izvoznike u Bosni i Hercegovini. HERMES SoftLab Sarajevo je postao važan strateški dio grupe HERMES SoftLab i kao takav, predstavlja najveći razvojni centar firme izvan matične države. Uspješno djeluje kako na domaćim projektima, tako i na projektima izvan BiH, koji predstavljaju glavninu poslova. U budućnosti želimo dodatno povećati svoje prisustvo na lokalnom tržištu i u skladu s tim širiti firmu i u drugim dijelovima BiH.“

Prisutnim uzvanicima su se obratili i ministri prometa i komunikacija iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar prometa i komunikacija, Nedžad Branković je rekao kako je investicija kojom je osnovan Hermes SoftLab Sarajevo prije deset godina, kao i sve naredne koje su doprinijele njegovom dosadašnjem razvoju – upravo fer investicija – podrazumijevajući pod tim činjenicu da ova kompanija ne posmatra BiH samo kao tržište, već upošljava značajan broj bh. stručnjaka na polju informacionih tehnologija i koja izvozi usluge i proizvode visoke vrijednosti u inostranstvo.

Ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara, Branko Dokić naglasio je važnost podrške koju Hermes SoftLab pruža elektrotehničkom fakultetu na polju savremenog obrazovanja kadrova i osiguravanja radnih mjesta za njih, koristeći ovu priliku da najavi skori sastanak predstavnika ministarstva prometa i komunikacija i kompanija koje se bave izradom informacionih rješenja, koje su registrovane i djeluju u BiH, te koje zapošljavaju domaće stručnjake.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Među mnogobrojnim zvanicama su bili prisutni i predstavnici OHR-a, gosp. Lawrence Butler i dr. Christian Schwartz - Schilling, Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.