Nauka
0

10 najboljih priča o istraživanju ljudske prirode u 2006. godini

Sarajevo-x.com
Protekla godina je bila obilježena mnogim naučnim otkrićima i projektima. Livescience izbarao je deset najzanimljivijih otkrića o ljudskoj prirodi, a što su to tačno otkrili o ljudskoj prirodi možete saznati u nastavku.

1. Žene uzbuđuje erotika

Istraživanje je pokazalo da ženski mozak ulazi u fazu pojačane aktivnosti u roku od 160 milisekundi od opažanja erotske slike. Naime, erotske slike pobuđuju neurone na veću aktivnost za čak 20%. [SLIKA]2[/SLIKA]Seksualna slika utječe na akcije osobe bez obzira da li je ona svjesna te slike. Da li mozak sadrži posebne neurone koji su podešeni za seks? To pitanje će zahtjevati dalja istraživanja.

2. Emocionalne podjele između spolova

U svijetu emocija, muškarci i žene zauzimaju potpuno suprotne stavove. Ispostavilo se da muškarci i žene imaju različitu povezanost između dijelova mozga koje su odgovorne za procesuiranje emocija (amigdale) i drugih dijelova mozga. Kod žena, amigdala komunicira s hipotalamusom i drugim dijelovima mozga da bi regulirala interni tjelesni odgovor na stres. Kod muškaraca, amigdala komunicira s vizuelnim i motoričkim dijelovima, pripremajući muškarca za eksterni odgovor na stres, kao naprimjer udaranje šakom u zid.

[SLIKA]3[/SLIKA] 3. Svijetle ideje

Osvjetljenje vaše kancelarije ili sobe dodatnim svijetlom može vas učiniti budnijim i spriječiti gubitak energije u poslijepodnevnim satima. Osobe izložene jakom bijelom svijetlu budnije su i imaju povećanu aktivnost u dijelovima mozga koji su povezani s pažnjom i nekim spoznajnim procesima. Za borbu protiv noćne pospanosti, naučnici predlažu izlaganje plavom svijetlu, ali upozoravaju da nedostatak sna može uzrokovati blokiranje znanja koje je stečeno tokom dana.

4. Seks ne prodaje proizvod

Magazini koji plasiraju reklame sa seksi ženama ne privlače pažnju čitateljki! Kada žene gledaju takve senzualne slike, dosadno im je i nezainteresirane su u poređenju s reakcijom na slike odjevenih modela. Ovo otkriće je u kontradikciji s ustaljenim mišljenjem da seks i seksipilnost prodaju proizvode.

5. Novac je ipak bitan

Sama pomisao na novac može pretvoriti osobu u sebičnjaka koji manje pomaže drugima i voli se baviti samo sobom, pokazuju istraživanja. Koncept novca čini da se osobe osjećaju više nezavisnim i samim tim sposobnijim za samostalno djelovanje. Možete biti nezavisni, ali to ne znači da ćete biti i sretniji zbog toga. Istraživanje je još pokazalo da žene koje imaju veće prihode, provode više vremena radeći, što dovodi do većeg stresa i jačih tenzija, nego što je to slučaj sa ženama koje imaju manje prihode.

[SLIKA]5[/SLIKA] 6. Vjenčani status vas čini bogatijim

Izgovoriti "da" pred matičarem, donosi mnogo više od gomile svadbenih poklona. Vjenčanjem ljudi postaju bogatiji, pri čemu se njihovo bogatstvo povećava za 4 procenta godišnje. Naučnici sugeriraju da je to rezultat "ujedinjenih napora" koji čine parove efikasnijim, ali i manjim troškovima zajedničkog života. Međutim, postoji i druga strana medalje: razvod umanjuje bogatstvo jedne osobe za 77 procenata u odnosu na bogatstvo osobe koja živi sama. Naučnici su, također, otkrili da altruizam čini brak boljim... ili možda kvalitetan brak ljude čini altruistima.

7. Bitke oko inteligencije: Ko je pametniji?

Ove godine, naučnici su tvrdili da su muškarci pametniji od žena!Istraživanje je obradilo podatke s posebnih SAT testova inteligencije, prema kojima su muškarci premašili žene za 3,6 IQ poena. Ipak, više žena pohađa fakultet, što pokazuje da su samo visoko motivirani momci bili spremni za komparaciju SAT testova za velikim brojem žena. Ostala pitanja nivoa inteligencije, kao na primjer da li su ljevaci pametniji od dešnjaka - nisu razmatrana.

8. Deja-vu

Ove godine, naučnici su prvi put pokušali dati naučno objašnjenje deja-vua. Naime, oni sada tvrde da se radi o ''mješanju memorije'', u kojem se senzacije povezuju sa stvarnim sjećanjima u mozgu, što uzrokuje tzv. deja-vu. Daljim istraživanjima, naučnici planiraju snimiti moždane aktivnosti tokom doživljaja deja-vua.

[SLIKA]6[/SLIKA] 9. Kancelarijski nasilnici

Kancelarijski posao povezan je s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući i stres kao posljedicu maltertiranja na radnom mjestu, koje iskusi oko 30% svih zaposlenih. Od šefova koji urlaju, pa do kritizirajućih kolega, kancelarijski nasilnici mogu stvoriti osjećaj koji žrtve opisuju kao ''ratna zona''. Naučnici su otkrili da korištenje metafora u komunikaciji može pomoći menadžerima da izbjegnu ponašanje koje može eskalirati na uobičajeni način.

10. Činjenice o životu i djeci

Odgajanje djece ne samo da pustoši budžet, već može imati veliki utjecaj na vaše raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da su roditelji depresivniji od osoba koje nemaju potomstvo, što važi i za muškarce i za žene. Razlog leži u činjenici da roditelji konstantno brinu o emocionalnom, fizičkom i ekonomskom blagostanju svoje djece.