Nauka
11

10 najboljih ideja Leonarda Da Vincija

Sarajevo-x.com
Da Vincijev helikopter
Da Vincijev helikopter
Nema sumnje da je Leonardo Da Vinci imao značajnu ulogu u revolucioniziranju nauke. Neki od njegovih izuma ostali su samo ideja na papiru za buduće generacije, a neke imamo priliku vidjeti u modernom svijetu.
  1. Pisanje kao u ogledalu

Da li je to bio plan da zavara renesansne plagijatore ili jednostavno nije želio da se umrlja tintom dok piše jer je bio ljevoruk, nikome nije poznato. Kakvi god njegovi motivi bili, Da Vinci je imao običaj da piše obrnuto (s desna na lijevo) te se većina njegovih rukopisa koji su pisani na taj način mogu čitati samo u ogledalu.

  1. Most na dva nivoa

Kod ovog rešetkastog mosta, kakvi su se gradili od 19. stoljeća, bila su predviđena dva nivoa - gornji nivo za pješake, a donji za vozila. Ovaj most bio je sastavni dio Da Vincijevog nacrta idelanog grada.

  1. Oprema za ronjenje

Da Vinci je bio fasciniran morem te je napravio nekoliko izuma namijenjenih za istraživanje mora. Njegovo ronilačko odijelo bilo je napravljeno od kože, a dihalica je bila napravljena od trske. Sastavni dio opreme bilo je i zvono koje je plutalo na površini kako bi pokazalo položaj ronioca. Dokazujući Da Vincijevu praktičnost, u odijelo je također bila ugrađena i kesica u koju je ronilac mogao mokriti.

  1. Okretni most

[SLIKA]3[/SLIKA]Uvijek imajući važnost hitnog bijega na umu, Da Vinci je vjerovao kako bi njegov okretni most najbolju primjenu mogao imati u ratu. Bio je napravljen od laganih, a opet čvrstih materijala, a mehanizam vuče i pokretni konopci bi omogućili vojsci da most jednostavno podignu i spriječe svoje protivnike da krenu za njima.

  1. Zračna jedrilica

Da Vinci je bio zaljubljen u mogućnost letenja i kreiranja leteće mašine te je dizajnirao nekoliko jedrilica sa pokretnim krilima. Model na slici ima sjedište i opremu za pilota, ali nije predviđena i [SLIKA]2[/SLIKA]i zaštitna kaciga.

  1. Trocijevni top

Iako je lično prezirao fizičke konflikte, to Da Vincija nije spriječilo da dizajnira efikasnije topove za borbu poput ovog. Njegov trocijevni top bio bi smrtonosno oružne na bojištu, brz i lagan sa dodatnom ispaljivačkom moći.

  1. Helikopter

Moderni naučnici slažu se da se ova neobična letjelica vjerovatno nikad ne bi digla sa tla, ali ovaj Da Vincijev dizajn još uvijek je jedan od najpoznatijih. Ovom letjelicom trebao je upravljati tim od četiri čovjeka, a vjerovatno je ovaj dizajn inspirisala igračka popularna u njegovo vrijeme – vjetrenjača.

  1. Idealni grad

Dok je živio u Milanu za vrijeme haranja kuge, Da Vinci je imao viziju izgradnje efikasnijeg grada kojeg bi s ponosom mogao nazvati svojim domom. Njegovi arhitekturalni nacrti su jako detaljni i čak uključuju i staje za konje sa ugrađenom zračnom [SLIKA]1[/SLIKA]ventilacijom.

  1. Samopokretački automobil

Nije baš Ferrari, ali ovaj Da Vinciev dizajn bio je revolucionaran za njegovo doba. Njegov drveni automobil pokretao se pomoću opruga povezanih sa drvenim kotačima. 2004. godine naučnici u firentinskom muzeju su napravili model automobila i otkrili da radi baš onako kako je Da Vinci zamislio.

  1. Vitruvijev čovjek

Sigurno najpoznatiji crtež na svijetu, Da Vincijev crtež prikazuje nagog muškarca raširenih ruku i nogu u savršenom krugu. Crtež se zasniva na savršenim proporcijama koje je prvi izložio rimski arhitekt Vitruvius.