scitech
0

Kompjuterske tastature imaju više bakterija nego WC školjke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da kompjuterske tastature u imaju na sebi pet puta više bakterija nego što ih se može naći na wc školjki.

Na uzorcima koji su uzeti sa slučajno odabranih tastatura iz jednog londonskog ureda pronađene su bakterije escherichia coli i koliformi, a oboje uzrokuju simptome nalik trovanju hranom. Također su između tipki pronađeni stafilokoki koje uzrokuju više infekcija, od čireva do upale pluća.

Na nekima su se nalazila i dvije vrste stafilokoka, MRSA i MSSA koje su mutacijom postale otporne na antibiotike. Štoviše, pokazalo se da se te bakterije nalaze na svakoj petoj tastaturi. "Za te bakterije ipak postoji rješenje, stavite tastaturu na sunce, one su osjetljive na UV zračenja i sunčeva svjetlost će ih odmah ubiti", kazao je za Sun mikrobiolog Hugh Pennigton.

Bakterije na tastaturi se namnože iz više razloga; zbog loše higijene radnika ili pak zbog hranjenja nad njom. Problem je i prašina koja na neki način "zarobi" masnoću i stvara odlične uvjete za širenje bakterija.

"Međutim najveći problem su ljudi koji ne peru ruke nakon odlaska u WC, i oni koji kopaju nos na poslu. Potreban je samo jedan djelatnik koji ne pere ruke, on tada dodirne kvaku i svi se zaraze njegovim bakterijama", tvrdi Pennigton.