Egipat
0

Izvađen granitni stub iz Kleopatrine podvodne palate

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski arheolozi izvadili su u četvrtak iz dubina Sredozemnog mora granitni stub koji pripada Kleopatrinoj palati potopljenoj u aleksandrijskoj luci, javile su svjetske agencije.

Stub koji je nekada stajao na ulazu hrama posvećenom boginji Isis, bit će u središtu ambicioznog podvodnog muzeja u Aleksandriji čija će izgradnja početi 2010. godine na području gdje su se nalazile velelepne palate kraljice Kleopatre i mitski svetionik Faros, jedno od sedam svjetskih čuda starog svijeta, koji su nestali u moru u seriji razornih potresa.

Ronioci i podvodni arheolozi koristili su ogromnu dizalicu da bi podigli stub težak devet tona i visok 2,3 metra, prekrivenog blatom i algama.

Hram posvećen boginji magičnih moći i zdravlja Isis je star najmanje 2.050 godina. Bio je dio veličanstvenog kompleksa palata iz kog su članovi Ptolemejske dinastije vladali Egiptom.

Palate i ostala zdanja i spomenici ovog kompleksa već stoljećima leže na dnu mora u Aleksandrijskoj luci.

Arheolozi pretražuju ovo podvodno nalazište još od 90-ih godina prošlog stoljeća. Isisov hram otkrio je tim grčkih arheologa 1998. godine.

Početkom iduće godine na ovom prostoru bi trebalo da počne izgradnja podvodnog muzeja prema projektu francuskog arhitekte Jacquesa Rougeriea.

Muzej će se prostirati na 22.000 kvadratnih metara, a godišnje bi mogao da primi oko tri miliona posjetilaca.

Zahvaljujući sistemu podvodnih tunela i konstrukcijama izrađenim prema najmodernijim dostignućima svjetske tehnologije, znatiželjnici će moći da vide ostatke drevne egipatske civilizacije, prenosi Tanjug.