scitech
151

Italijanski ljekar sve bliže transplantiranju glave, prvi pacijent dobrovoljac iz Rusije

Klix.ba
Valeriy Spirodonov
Valeriy Spirodonov
Italijanski neurohirurg Sergio Canavero na korak je od prve transplantacije glave, a prvi pacijent koji će dobiti novo tijelo trebao bi biti Rus Valery Spiridonov.

Canavero bi trebao prvu ovakvu operaciju izvesti već naredne godine, a Rus Valeriy koji boluje od genetske bolesti zbog kojeg su mu mišići atrofirani dobrovoljno je pristao biti pokusni kunić.

Canavero je predstavio virtuelni sistem koji pokazuje proces pripreme pacijenta za život u novom tijelu. Transplantacija glave pacijenata koji su nepokretni od vrata nadole mogla bi im dati novu priliku.

Stavljanje glave na tuđe tijelo bi moglo dovesti do neočekivanih psiholoških reakcija, pa je upravo zbog ovoga američki Inventum Bioengineering Technologies kreirao virtuelni svijet koji bi pomogao pacijentima kao što je Valery.

"Ovo je svijet u kojem pacijenta na najbolji mogući način pripremamo za novi život u novom tijelu, i to tijelu pomoću kojeg će moći ponovo ili prvi put hodati", rekao je doktor Canavero.

Sergio Canavero
Sergio Canavero

Osim virtuelne stvarnosti, predstavljen je i hirurški skalpel pomoću kojeg će se vršiti operacija. Skalpel pravi kontrolne rezove od jednog mikrometra, odnosno milionitog dijela metra te će omogućiti više nego precizne rezove koje zahtijeva ovakav zahvat.

"Na kritike odgovaram tako što ljudima kažem da zamisle kako bi bilo živjeti sa stanjem propadanja mišića", rekao je Canavero za Sky News.

On je u januaru ove godine zajedno sa kineskim stručnjacima uspješno obavio transplantaciju glave majmuna. Majmun je poživio tek 20 sati budući da tim glavu nije spojio na kičmeni stub, već je ovaj zahvat uradio isključivo u cilju dokazivanja kako je zahvat moguć i kako pacijent sa spojenim dotokom krvi može normalno živjeti.