magazin
327

Zinedin i Ilda, četverostruki prvaci BiH u plesu: Ples je sport i umjetnost

Piše: M. Ć.
Zinedin Račić i Ilda Ljubijankić čine mladi plesni par koji već nekoliko godina dominira plesnim podijima u Bosni i Hercegovini. Četverostruki su prvaci naše države, a odnedavno izlaze i na internacionalna takmičenja, gdje postižu zapažene rezultate. U razgovoru za Klix.ba otkrivaju kako izgleda profesionalno bavljenje nečim što je u BiH, i u 2016. godini, skoro pa nepoznanica.

Zinedin Račić ima 17, a njegova partnerica Ilda Ljubijankić 15 godina. Oboje dolaze iz Cazina, a kako navode na početku razgovora za naš portal, od svojih najmlađih dana bave se plesom.

"Kada sam imao 9 godina, dobio sam poziv od tate da odem na jedan trening plesa. Na tom treningu je bilo puno parova, međutim bio sam jako stidljiv da priđem i počnem plesati. Nakon insistiranja trenerice, pristupio sam, naučio nekoliko plesnih koraka i odmah mi se svidjelo. I praktično je od tog dana sve krenulo", kaže Zinedin.

Ilda se također plesom počela baviti sa 9 godina.

"Ja sam došla sa prijateljicama na trening i nisam uopće znala šta je to. Čim sam uradila nekoliko koraka, znala sam da je to ono čime se želim baviti u budućnosti", priča Ilda.

Četverostruki prvaci države

Nakon savladavanja početnih koraka, ljubav prema plesu je rasla iz dana u dan. Nakon što su, sudbinski, pronašli jedno drugog za partnera, počeli su izlaziti i na takmičenja u našoj državi. Kao rezultat predanosti ovoj disciplini, ali i obostranog talenta, rezultati su dolazili sami od sebe.

"Do sada smo učestvovali na brojnim takmičenjima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, te naravno, BiH. Državni smo prvaci zadnje četiri godine", ističe Zinedin.

Ilma dodaje da su nedavno bili na takmičenju u Sloveniji gdje su bili parovi iz čitavog svijeta.

"Tu smo ostvarili jako dobre rezultate s obzirom na to da smo bili jedini predstavnici naše zemlje na tom takmičenju. Generalno, jako je teško i „upasti“ na jedno internacionalno takmičenje, budući da postoje zemlje koje tradicionalno dominiraju u plesu, kao što je primjerice Rusija, a u posljednje vrijeme dosta takmičara dolazi i iz Kine", pojašnjava.

Oboje treniraju van granica naše države, tj. u Sloveniji i Hrvatskoj. budući da su uvjeti za napredovanje u ovim zemljama mnogo bolji nego kod nas.

"Ako želimo bilo šta napraviti van granica BiH moramo i djelovati na takav način, nažalost", napominje Ilma.

Ples je sport!

Kada je, pak, riječ o samom plesu, mnogi ljudi su zbunjeni i ne znaju u koju bi branšu svrstali ples.

"Ples je sportska disciplina, budući da se u njemu natjecatelji takmiče. I ne samo to, vi kada plešete ulažete maksimalan tjelesni napor, znojite se, morate imati odličnu kondiciju i fizičku spremu i borite se da ostvarite što bolje rezultate. No s druge strane je i umjetnost, jer vi dok plešete izražavate emocije i osjećaje", pojašnjava Zinedin.

Ilda napominje da, iako na prvi pogled izgleda o nečem laganom, stvari su ipak nešto drugačije.

"Mi djevojke, primjerice, moramo plesati u jako visokim štiklama, pa se nakon nekoliko sati stvore veliki žuljevi i neugodnosti", dodaje Ilda.

Plešu svih deset vrsta plesova

Postoji deset vrsta plesova: pet standardnih i pet latinoameričkih. Standardni plesovi su: engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quick step, dok u skupinu latinoameričkih spadaju: samba, rumba, cha-cha-cha, paso doble i jive. Zinedin i Ilda plešu svih deset plesova. I ne samo to, državni su prvaci u svih deset kategorija.

"Meni su draži standardni plesovi, a od njih mi je najdraži engleski valcer, nakon toga dolazi tango, bečki valcer, slowfox i quick step", ističe Zinedin.

Ilda, s druge strane, preferira latino plesove.

"Volim više latino, zato što su brži, dinamičniji, a od njih mi je najdraža rumba", kaže Ilda.

Kada je riječ o financiranju, navode da jedinu potporu dobijaju od svojih roditelja, te da druge kanale financijske prirode praktično i nemaju. Unatoč tome, oboje ističu da nisu izgubili nimalo ambicije za bavljenjem plesom, štaviše, svaki dan sve su sigurniji da je ples neodvojivi dio njihova života.

Ples i dalje nepoznanica u BiH

"U Bosni i Hercegovini ples je veoma slabo zastupljen, u nas se sport posmatra samo kao: "Neka ima lopta"! Dok se, s druge strane, ples u svijetu jako cijeni. Ali opet, postoje takmičenja, dolaze parovi i van granica naše države, i u ovom momentu je vjerovatno to i najbitnije", kaže Zinedin.

Pozvali su i sve mlade u našoj zemlji koji još nisu odabrali svoj životni poziv, da okušaju da li je ples prava stvar za njih.

"Dođite na trening plesa i probajte. Pokušajte vidjeti da li je to ono što će vas ispunjavati. Sigurno je da se u mnogima od nas krije ogroman talenat kojeg je ponekad potrebno samo otkriti i pokazati", poručuje Ilda svojim vršnjacima.

Zinedin i Ilda za nekoliko dana putuju u Veronu u Italiju, gdje će se održati Internacionalni turnir u plesu, na kojem će učestvovati najbolji takmičari iz cijelog svijeta. Oboje se nadaju da će u najboljem svjetlu i kroz najljepše plesne korake predstaviti Bosnu i Hercegovinu, a možda i donijeti pokoju medalju.