magazin
0

Žene mnogo bolje od muškaraca rade više poslova istovremeno

Klix.ba
Istraživanja pokazuju da su žene bolje od muškaraca u istovremenom obavljanju više zadataka, naročito ako ti zadaci uključuju potragu za izgubljenim stvarima.

Drugim riječima, žene su vjerovatno bolje u pronalaženju ključeva u jutarnjoj žurbi, pripremanju doručka u kratkom roku, oblačenju i spremanju djece za školu...

Istraživači iz Glasgowa, Leedsa i Hertfordshirea ističu kako su žene u tim stvarima superiorne u odnosu na muškarce, prenosi Daily Mail. Zaključak su izveli nakon što su proveli dva eksperimenta u kojima su simulirali stvarne situacije, te se pokazalo da su žene mnogo bolje u multitaskingu.

U prvoj "borbi spolova" volonteri su igrali kompjutersku igru koja je zahtijevala brzu promjenu pažnje. To je usporilo oba spola, ali su se ipak žene bolje snašle. U drugom eksperimentu, volonteri su dobili osam minuta da završe određene zadatke, koji su uključivali potragu restorana na karti, skiciranje određenih ruta te traganje za ključevima izgubljenim u prostoru.

Usput ih je ometala zvonjava telefona, a morali su i odgovarati na određena pitanja istraživača u isto vrijeme. Žene su ponovo izašle kao pobjednice, iz čega su istraživači izvukli zaključke da se puno bolje snalaze u istovremenom izvršavanju većeg broja obaveza.