magazin
58

Zelenooka djevojčica sa fotografije National Geographica i danas je izbjeglica u Pakistanu

Klix.ba
Afganistanka čije su upečatljive zelene oči na naslovnici časopisa National Geographic obišle svijet i učinile njeno lice poznatim, uhapšena je u Pakistanu.

Danas je Sharbat Gula u svojim četrdesetim, a kada ju je Steve McCurry fotografisao u izbjegličkom kampu u Peshawaru u Pakistanu imala je 12 godina.

Upravo je u tom kampu Sharbat prije dva dana uhapšena zbog falsifikovanja dokumenata i ilegalnog boravka u toj zemlji. Ukoliko bude proglašena krivom, mogla bi dobiti zatvorsku kaznu od 14 godina ili biti deportovana, barem prema riječima Zie Awana, advokata za ljudska prava u Karachiju.

Gula je uhapšena i prošle godine zbog sličnih optužbi, ali je ubrzo puštena, piše BBC.

Fotograf McCurry je rekao kako se posvetio pomaganju Sharbat, kako finansijski, tako i pravno.

"Oštro se protivim njenom hapšenju koje na nečuven način krši ljudska prava. Ona je prošla dosta toga u životu i nije joj bilo lako", rekao je McCurry.

UNHCR je u Afganistanu izrazio želju da pomogne Guli ukoliko se ona registruje kao izbjeglica, budući da je do sada u pakistanskom kampu živjela kao "nedokumentovana izbjeglica".

Druge organizacije za zaštitu ljudskih prava navode kako ovaj slučaj služi stavljanju sve većeg pritiska na afganistanske izbjeglice kako bi se vratili u matičnu zemlju.