Milijarder u iznajmljenoj kući
0

FOTO+VIDEO / Zavirite u zaista skromni dom Marka Zuckerberga

Sarajevo-x.com
Osnivač Facebooka i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Mark Zuckerberg, učinio je iznimku i dopustio novinarima da zavire u njegov skromni dom.

Zuckerberg je nedavno gostovao u showu Oprah Winfrey, te je dozvolio njenim kamermanima da zavire u kuću, koju uprkos novcu koji ima, i dalje iznajmljuje.

Novinarsku ekipu osnivač Facebooka i njegova dugogodišnja djevojka, Kineskinja, Priscilla Chan, dočekali su ispred kuće, a zatim su krenuli u obilazak.

Iako se Zuckerbergovo bogatstvo procjenjuje na 6,9 milijardi dolara on i dalje živi u iznajmljenoj kući u Palo Altu u Californiji.

Neki bi očekivali da će u kući Marka Zuckerberga vidjeti luksuzno opremljene sobe, radne prostorije s najmodernijom opremom i kuhinju sa najsavremenijim uređajima. No, njegov dom je jako skroman.

Zuckerber ima svega tri stolice, stol i dvije drvene police u sobi u kojoj uči. Kuhinja je nešto opremljenija, međutim ne izgleda ni izbliza onako kako su mnogi očekivali. Naime, to je mala prostorija u koju je Mark smjestio samo najophodnije uređaje.

Naravno, Zuckerbergu nije ni potrebno mnogo, s obzirom da je rijetko kući, no ovaj radoholičar ipak nađe vremena da svako jutro sa djevojkom uči kineski. Njih dvoje se spremaju za put u Kinu, te se Zuckerberg nada da će do tada savladati osnovne pojmove iz jezika.

Kada završi sa lekcijom kineskog Zuckerberg odlazi na posao, gdje provodi i do 16 sati dnevno. Kompanija je njegov drugi, ili možda čak i prvi dom, s obzirom da tamo ima prostorije za sve - vježbanje, igranje igara, terene za sport, a sve kancelarije su otvorenog tipa.

Kamermani Oprah Winfrey nakratko su boravili i u čuvenoj kompaniji Facebook. Nekoliko minuta je bilo sasvim dovoljno da se uoči da je atmosfera i više nego radna, ali i opuštena…

Zuckerberg na posao dolazi samo u farmericama i majici, sasvim normalno i prijateljski se pozdravlja sa recepcionarom i dok prilazi kancelarijama pored njeg jurcaju uposlenici na skateboardima…

Nekadašnji student Harvard, koji je danas jedna od najpoznatijih ličnosti na svijetu, u showu sa Oprah istakao je kako je sve zabilježeno "okom kamere" njegov pravi život. Posljednih šest godina njegovog života bile su naporne, radio je mnogo i u središte svega je stavio posao, međutim, kako tvrdi, jednoga dana će biti zabavno sjetiti se cijele te drame.

Osnivač društvene mreže, koja broji 500 miliona korisnika, tokom gostovanja kod Oprah također je potvrdio da donira 100 miliona dolara, u ime Facebooka, za poboljšanje sistema školstva u New Jerseyu.

Navodno, on je želio novac donirati anonimno, međutim na nagovor gradonačelnika Newarka odlučio je istupiti javno, jer se nada da će taj njegov postupak imati pozitivan utjecaj na mlade ljude koji koriste Facebook.