Zanimljivosti
0

Zoološki vrt na vrhu robne kuće tjera životinje da izvode trikove

Klix.ba
Kontroverzni zoološki vrt koji zauzima dva zadnja sprata robne kuće u Bangkoku (Tajland) drži gorile, tigrove i pingvine u jadnim uslovima i tjera ih da izvode trikove.

Oko 200 životinja smješteno je na posljednjim spratovima robne kuće Pata, a u njihovom redovnom programu majmuni žongliraju vatrom te se tuku sa lažnim čuvarima. Na nižim spratovima ljudi mogu kupiti jeftine majice, satove i cipele.

Britanski fotograf Bronek Kaminski proveo je 18 mjeseci tajno snimajući životinje i navodi da, za manje od 200 koraka, posjetioci mogu vidjeti 50 egzotičnih životinja.

Njegove fotografije pokazuju usamljenog pingvina pored bazena i klima-uređaj koji neuspješno pokušava da mu obezbijedi hladnoću na uobičajenoj tajlandskoj vrelini. Tu je i tihi gorila, koji se neprestano drži za rešetke kaveza.

"Zamislite zoo vrt iznad prosječne robne kuće i dobit ćete uvid u situaciju. Životinje se nalaze u minijaturnim kavezima i neprekidno hodaju u krug, izluđene dosadom. Izgledaju ljuto i nervozno, a veliki broj od njih poludio je od boravka u skučenom prostoru. To je jedan od najgorih zoo vrtova koje sam vidio u životu", rekao je Kaminski.

Udruženja za dobrobit životinja iz cijelog svijeta pozvala su na zatvaranje ovog zoo vrta.

Osnivač tajlandske Fondacije Wildlife Friends, Edwin Wiek, navodi da postoji mnogo dobrih razloga za zatvaranje zoo vrta.

"Životinje se drže u skučenim uslovima bez direktnog pristupa suncu i svježem zraku. Uprava tvrdi da uzgajaju životinje kako bi očuvali vrste, ali zapravo sve čine u komercijalne svrhe", rekao je Wiek.

Do sada je napravljeno nekoliko neuspješnih pokušaja da se kontaktiraju vlasnici zoo-a.