Zanimljivosti
71

Znate li koje je najpopularnije žensko ime na svijetu?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najpopularnije žensko ime na svijetu je Sophia, kao i sve izvedenice od tog imena - Sofia, Sofie, Sofija, Sonja, Sonia, Sofyja, Sophie, Zsófias...

Laura Wattenberg je prikupila podatke iz 49 zemalja širom svijeta, a na stranici Babynamewizard.com navedeno je kako se ime Sophia nalazi na prvom mjestu u devet zemalja, drugom mjestu u 20 zemalja, to su na vrhu top 25 liste u dvije trećine zemalja koje prijavljuju popularnost novih imena.

Sophia je žensko ime koje porijeklo vodi iz grče riječi σοφία, što znači mudrost, znanje, vještina, pa se ovo ime prevodi kao "ona koja posjeduje mudrost, vještinu i znanje."

Ovo ime nije prisutno u samo jednoj religiji ili kulturi - popularno je kako u katoličkim, tako i u muslimanskim zemljama, te u zemljama u kojima se govore 22 različita jezika.

Ipak, bitno je naglasiti kako većina velikih zemalja kao što su Indija i Kina ne prijavljuju popularna nova imena, tako da se Sophia može nalaziti na top listi najpopularnijih imena isključivo u zapadnim zemljama.