Zanimljivosti
41

Život nasred puta: Kinezi zgradom suzili autoput

Klix.ba
Kineski graditelji morali su suziti autoput napola da bi zaobišli zgradu koja je tu greškom izgrađena. Kada su shvatili koliko bi ih koštalo preseljenje stanara, odlučili su se na ovo rješenje.

Problem je bio u tome što su stanovnike ovog kompleksa u gradu Xi'anu u provinciji Shaanxi nedavno preselili na novu lokaciju kako bi napravili mjesto za park. Zbog toga su se oni razbjesnjeli i poručili da neće ponovo otići ukoliko im dobro ne plate.

Autoput sa osam traka na tom je dijelu sužen na četiri, a stanari ovog dijela kompleksa ostali su "zaglavljeni" nasred prometne ceste.

Jedan od njih, Shing Su, ispričao je da su ih prvo preselili dok su gradili park Daming i obećali im nove, moderne stanove, a završili su nasred ceste, odnosno na mjestu na kojem je uskoro počela gradnja autoputa. Stoga zgradu nisu htjeli napustiti bez velike kompenzacije i gradsko vijeće je uvidjelo da im se ova opcija više isplati.

Novi autoput je trebao riješiti problem gužvi u saobraćaju, a ovim rješenjem on je samo bacanje novca i traćenje vremena, poručili su stanovnici.

Ovo nije prvi slučaj besmislene gradnje u Kini.