Zanimljivosti
14

Živi fosil: Ulovio ribu koja se nije promijenila 500 miliona godina

Klix.ba
Robert Raguž zvani Dumbo ulovio je paklaru u rijeci Bregavi. Mislio je da je riječ o jegulji ili slično, a onda je shvatio da je riječ o vrsti ribe koja se nije promijenila već 500 miliona godina.
Foto: Dalmacija News
Foto: Dalmacija News

"Čim sam je ugledao pomislio sam da sam upecao jegulju ili nešto slično. Ali onda sam shvatio da takvo nešto nikad u životu nisam vidio. Stavili smo je u posudu s vodom i donijeli kući. Prijatelj je na internetu tražio o kakvoj ribi se radi", kazao je Raguž iz čapljinskog naselja Čeljevo.

Foto: Dalmacija News
Foto: Dalmacija News
Ribu petromyzontidae, poznatiju kao paklara, uhvatio je u Klepcima pored Čapljine u rijeci Bregavi.

"Kad su mi rekli o kakvoj rijetkoj vrsti se radi, odlučio sam je vratiti u rijeku. Onda je slijedio još veći šok. Za manje od pola sata rana od uboda na ribi je potpuno zacijelila", kazao je Raguž.

Prije nego što ju je vratio u rijeku, sve je i fotografirao kako bi mu vjerovali i da ne bi mislili da priča “ribičke priče”. Cijelo selo došlo je vidjeti njegov ulov. Robert je bio i više nego iznenađen kad je saznao da je riba na crvenoj listi najrjeđih svjetskih riba, piše portal 24sata.hr.

Paklara je živi fosil koji se već 500 miliona godina gotovo nimalo nije promijenio. Pretežno žive u morskim obalnim vodama, gdje se hrane, i slatkoj vodi, u kojoj se mrijeste. Paklare imaju nosnicu, dva oka i sedam škržnih otvora. Velika usta paklare, zbog kojih više sliče slonovskoj surli, pomažu im da se prilijepe za podlogu, ali i za lovljenje plijena. Prilijepe se za drugu ribu i na njoj parazitiraju te joj sišu krv i stružu njihovo meso. No domaćini na kraju ipak prežive.

Foto: Dalmacija News
Foto: Dalmacija News
Ovakvu ribu ulovili su i prošle godine u susjednom selu Gabela u Neretvi. Tada je Tomislav Limov ulovio paklaru dugu 55 centimetara.

"Znam da je i moj komšija ulovio jednu, ali moja je duža za gotovo trideset centimetara. Moja je bila duga 82 centimetra i teška između tri i po te četiri kilograma", rekao je Robert, koji tu lovi već petnaestak godina.

Paklara ulovljena prošle godine je uginula, a ovogodišnji ulov je preživio. S obzirom na to da je vrlo rijetka vrsta ribe, bez razmišljanja ju je vratio u rijeku.

"Ako je ta riba zaštićena vrsta bolje da sam je vratio, da me poslije ne traže iz udruženja za zaštitu životinja", kazao je.