Zanimljivosti
0

Ženski glas čini da biljke brže rastu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žene, govorite svojim biljkama, to je najbolji način da one porastu, savjetuju iz britanskog Kraljevskog hortikulturalnog udruženja.

Glas žene vrtlarke zaista utječe na razvoj biljke i to u značajnijoj mjeri nego muški, potvrđeno je.

Ekperimenti su pokazali da stabljika paradajza raste za pet centimetara više ako je obrađuje i pritom joj govori žena, piše Telegraph.

Svjedok tome je i Sarah Darwin, vrtlarka koja vuče porijeklo od legendarnog naučnika Charlesa Darwina. Biljke kojima je ona čitala dijelove knjige "O porijeklo vrsta" bile su do pet centimetara visočije nego one najbolje koje su uzgajali pripadnici jačeg spola.

"Ne znamo zašto je to tako, ali, iako smo pretpostavljali da bi muški glas mogao biti efektivniji, to se nije desilo. Ispostavilo se da su u tome dame mnogo bolje", kaže Colin Crosbie iz Udruženja.

"Meni je čast imati glas koji pomaže paradajzu da raste, posebno zato što godinama proučavam divlji paradajz s Galapagosa u Nacionalnom historijskom muzeju u Londonu", kaže gospođica Darwin te dodaje kako "nije sigurna da li je u pitanju baš njen glas ili tekst koji čita biljkama".