Zanimljivosti
3

Zenički mađioničar Edin Hrustić će vas zaintrigirati svojim trikovima

Piše: Elmedin Mehić
Edin Hrustić
Edin Hrustić, mladi zenički iluzionista (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mnogi mladi ljudi zanimaciju i razonodu traže u tehnologiji ili sportu, ali Zeničanin Edin Hrustić svoj hobi je pronašao u nečemu sasvim drugačijem - iluzionizmu.

Ovaj 21-godišnji student Politehničkog fakulteta u Zenici iluzionizmom se počeo baviti sa 18 godina kako bi ispunio svoje slobodno vrijeme i pokazao kreativnost i vještine.

"Mnogo je zanimljivo i unikatno, jednostavno, uživam u tome. Početak je bio težak i zahtijevao je dosta truda i živaca, a kako vrijeme prolazi postajem sve bolji i sve postaje lakše", izjavio je Hrustić u razgovoru za Klix.ba, te dodao kako je sve krenulo iz radoznalosti:

"Oduvijek me zanimalo kako su mađioničari na televiziji uspjeli sakriti karte, kako su uspjeli pogoditi onu pravu u špilu i čisto iz radoznalosti i sam sam počeo time da se zanimam. Karte su nam svima pristupačne i najekonomičnije su za početak iluzionizma", objašnjava Edin.

Ističe kako je veliki izazov naučiti novi trik, ali da nakon toga dolazi proces usavršavanja njegovog izvođenja do te mjere da se može perfektno uraditi čak i zatvorenih očiju.

"Najteži trik koji sam naučio do sada bio je 'Mindfreak Acces' poznatog iluzioniste Crissa Angela, a što se tiče tehnika i miješanja karata, definitivno 'Buckeye' predstavlja veliki problem, još uvijek ga učim", kroz smijeh nam govori Hrustić koji će pred sebe uskoro staviti nove izazove sa konopcima, cigarama, novcem i mnogim drugim predmetima.

Idol ovom mladom Zeničaninu u svijetu iluzionizma je David Blaine za kojeg smatra da je najbolji ulični mađioničar.

Komentarišući trikove velikih iluzionista Edin kaže: "Ovo što ja radim ima sličnosti sa onim što rade Criss Angel i David Copperfield, jer se svaki od nas bavi iluzionizmom. Međutim, to što oni rade je na puno višem nivou, oni su veliki majstori i kaskaderi koji se odlučuju na velike trikove".

Pokušavajući da nam objasni kako izvodi svoje trikove, Hrustić ističe: "Sve se bazira na optičkoj iluziji, glumi, skretanju pažnje, ali ima i dosta manipulacije umom".

Što se tiče budućnosti, Edin tvrdi da je za sada samo ulični mađioničar koji koristi svakodnevne predmete u realiziranju iluzija, ali dodaje kako je moguće i da pređe na veće stvari.

"Planiram prvo završiti fakultet, a iluzionizam će biti sporedna stvar i moj najdraži hobi. Trudit ću se da to nikad ne zapostavim i da budem uspješan u ovome što radim", zaključio je Hrustić u razgovoru za Klix.ba.