Zanimljivosti
0

Žena se probudila nakon šest godina vegetiranja

FENA
Christa Lilly, Foto: AP
Christa Lilly, Foto: AP
Žena koja se našla u stanju vegetiranja prije više od šest godina probudila ove sedmice na tri dana i razgovarala je sa svojom porodicom i na lokalnoj televiziji prije nego što je ponovo zaspala.

"Dobro sam", izjavila je Christa Lilly svojoj majci u nedjelju - u svojim prvim riječima u osam mjeseci. Ona se budila još četiri puta na kraće periode otkako je doživjela srčani i moždani udar u novembru 2000. godine, javio je AP.

"Mislim da je to sjajno. To me čini tako sretnom", izjavila je Lilly za televizijsku stanicu KKTV-TV. Ona je također došla da vidi svoju najmlađu kćertku, Chelcey, sada 12-godišnjakinju i troje unučadi.

Prije buđenja u srijedu, Lilly je izjavila stanici kako joj je najveća frustracija to što će morati ponovo učiti kako da govori.

Nakon što je godinama hranjena infuzijom, jedenje joj ne predstavlja problem. "Jela sam kolač", kazala je.

Njen neurolog, dr. Randall Bjork, izjavio je kako ne može objasniti kako se probudila. "Jednostavno nisam u stanju da objasnim ovo na osnovu našeg znanja o trajnom vegetirajućem stanju", kazao je. Stanje vegetiranja je uveliko nalik komi osim što su Lilyne oči ostale otvorene. Bjork je kazao kako nikada nije vidio sličan kvalitet buđenja.

Bjork je izjavio da je, za razliku od mnogo više razvikanog slučaja Terri Schiavo, Lilly minimalno svjesna. Kazao je da bi se ona mogla ponovo probuditi.

Nakon što se Lilly probudila, njena majka i skrbnica Minnie Smith izjavila je: "Dragi Bog mi je dopustio da saznam da je dobro, on je vraća nazad tako često da sam mu zahvalna zbog toga".