Prava Uspavana ljepotica
3

Zbog rijetkog poremećaja Britanka spava i po sedam dana

Sarajevo-x.com
Britanka Poppy Shingleton pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg propušta rođendane, Božiće i druge praznike.

Naime, ova 24-godišnja studentica je u stvarnom životu poput Uspavane ljepotice. Zbog Kleine-Levin sindroma, od kojeg boluje, može zaspati u bilo koje vrijeme te spavati i do sedam dana bez prestanka, piše Daily Mail.

Ovaj rijetki poremećaj je poznat i kao sindrom Uspavane ljepotice, a od njega u svijetu boluje svega hiljadu ljudi.

"Prespavala sam svoj 18. rođendan, Božić, proslavu Nove godine. Malo me sve to deprimira jer propuštam puno društvenih događaja", kaže Shingleton.

Rjetki poremećaj je razvila kad je imala 18 godina, a zbog njega je morala ponavljati razred u srednjoj školi, te odustati od jedne godine na fakultetu.

Isprva se mislilo da je alkohol krivac za njeno stanje. Međutim, kada je prvi put spavala duže od sedam dana, roditelji su odlučili da je odvedu na testiranja, koja su trajala nekoliko godina.

Rješenje se nije naziralo sve dok prijatelji nisu na televiziji gledali dokumentarac o djevojci koja boluje od Kleine-Levin sindroma i posumnjali da Poppy ima isti problem.

Obratila se Udruženju oboljelih od Kleine-Levin sindroma, koji su je uputili na specijalistu za poremećaje sna. Bolest joj je dijagnosticirana prošle godine.

Stručnjaci još uvijek ne znaju šta uzrokuje ovaj poremećaj, a ne postoji ni adekvatan lijek. Stanje se može kontrolisati kombinacijom lijekova koji djeluju kao stimulansi, te kvalitetnim snom.

Kod većine ljudi s godinama sindrom nestaje, te se Poppy nada da će se i njoj to desiti.