Zanimljivosti
0

Zavirite na čuvenu jahtu Aristotela Onassisa "Christina O"

Klix.ba
Jahta tajkuna Aristotela Onassisa, na kojoj su se prvi put sreli John F. Kennedy i Winston Churchill, a princ Rainer od Monaka i Grace Kelly vjenčali, prodaje se po cijeni od 32,4 miliona dolara.

Jahta koju je Onassis kupio 1954. godine i nazvao je po svojoj kćerci Christini, ugostila je brojne slavne historijske ličnosti, poput članova porodice Kennedy, Grace Kelly i Franka Sinatre. Sada kompanija Edmiston prodaje ovaj brod za 32,4 miliona dolara.

Kako piše Daily Mail, nakon kupovine ovog stotinu metara dugog broda, Onassis je proveo velika renoviranja kako bi mogao primati svoje važne goste. Jahta prima 34 osobe, a u njoj se nalaze biblioteka, sportska dvorana, spa i salon ljepote. Trgovac jahtama Nicholas Edmiston naveo je kako je desetak ljudi zainteresovano za kupovinu ove jahte.

"Christina O" isprva je bila kanadska riječna fregata za lov na podmornice, zvana "HMCS Stormont", a porinuta je 1943. godine. Učestvovala je u Bici na Atlantiku kao pratnja konvoja, a prisustvovala je i iskrcavanju na Normandiju. Onassis ju je, nakon Drugog svjetskog rata, kupio kao brodski otpad, za samo 34 hiljade dolara, a zatim je uložio četiri miliona dolara kako bi je pretvorio u luksuznu jahtu. Nakon Onassisove smrti, njegova kćerka Christina jahtu je poklonila grčkoj vladi. Trenutni vlasnik je porodični prijatelj Onassisa, John Paul Nicolaou.