Izrael
0

Zatvorenik tužio zatvor zbog žohara, pušača i nedostatka svježeg zraka

Sarajevo-x.com
Jedan izraelski sudac naredio je isplatu kompenzacije zatvoreniku Mordechaiu Yehudaiu koji je uložio tužbu protiv zatvora u kojem odležava kaznu. "Nehigijenski" uslovi u kojima zatvorenik nije mogao više živjeti uključivali su nedostatak svježeg zraka, žohare, razbijen prozor i pušače.

Mordechai Yehudai, zatvorenik jednog izraelskog zatvora, podigao je tužbu protiv zatvora u kojem odrađuje svoju kaznu zbog nehigijenskih uslova. Sudac je donio presudu u njegovu korist i zatvor je dužan isplatiti Yehudaiu sumu od 1.000 dolara, izvještava Reuters.

Yehudai se žalio na loše higijenske uslove, na prisustvo žohara, nedostatak svježeg zraka, razbijen prozor i ostale zatvorenike koji su pušili unutar ćelije.

Sudac je zaključio da je zatvor prekršio određena pravila te je zbog toga naredio da Yehudaiova ćelija očisti, a njemu isplati suma od 1.000 dolara.

"Zatvorenici imaju pravo da ukažu na sve propuste zatvora, a mi presude donosimo u skladu sa propisanim zakonima", izjavio je sudski glasnogovornik.

Zanimljivo je da je Yehudai izdržavao svoju kaznu u tri različite ćelije i za svaku od njih je imao primjedbu u vezi s uslovima življenja.