Zanimljivosti
0

Zatvorenik pobjegao iz zatvora provukavši se kroz rešetke ćelije

FENA
Litvanac držan pod sumnjom za krađu u arktičkom norveškom zatvoru iz pritvora se oslobodio tako što se mazao jestivim uljem i tako se provukao kroz zatvorske rešetke, saopćila je policija u srijedu.

"On je provukao kroz rešetke tokom božićne noći", izjavio je Svein-Erik Jacobsen, operativni vođa policijske oblasti Oest-Finnmark. Neobičlni bijeg je postao vijest dana u Norveškoj u srijedu, javio je AP.

Drugi Litvanac, držan kao saučesnik u istoj ćeliji, također je koristio istu tehniku u pokušaju da se provuće kroz prozor zatvora Vadsoe, ali nije uspio jer je bio prekrupan. Čovjek je uspio neznatno proširiti rešetke kako bi dobio više prostora.

"To je bio dobar pokušaj. Sve što je on učinio, međutim, jest da je izvukao glavu i dijelove ramena kroz rešetke", izjavio je Jacobsen.

U policijskom saopćenju za javnost identifikuje se osumnjičeni kao Yuris Sinkevicius (25), i navodi se da je bio visok oko 1,8 metara i mršav. U saopćenju se ne spominje ime drugog osumnjičenog.

Obojica su uhapšena u Švedskoj u oktobru pod sumnjom da su bili umiješani u organizovani veliki lanac pljačkaša u Norveškoj i Švedskoj. Oni su se pojavili u Norveškoj, i držani su tu čekajući na rezultate istrage i podizanje optužnice.