Zanimljivosti
128

Zašto psi gledaju vlasnika u oči dok obavljaju veliku nuždu?

Klix.ba
Vlasnici pasa su zasigurno primijetili jedan neobičan i simpatičan fenomen kad svoje krznene ljubimce izvedu vani - pas će najčešće u toku obavljanja velike nužde pokušati uspostaviti kontakt očima sa svojim vlasnikom.

Jedna studija iz 2009. godine fokusirala se na ponašanje pasa i vezu koju imaju sa svojim vlasnicima, te je pokazala kako kontakt očima najčešće ima psihološku ulogu i potječe iz vremena dok je pas još bio štene.

Madeline Friedman, stručnjakinja za ponašanje pasa objašnjava to na ovaj način:

"Pas se najvjerovatnije nada nekoj nagradi nakon što obavi nuždu vani, a ne u kući. Dok su bili još štenad, učili smo ih na koje mjesto je ispravno izvršiti nuždu, a ukoliko naprave dobar posao, bili bi nagrađeni. Pas se sjeća toga i nada se da će nagrada uslijediti i nakon svake obavljene nužde vani."

Pored toga, ukoliko pas traži vaše pogled, najvjerovatnije "ispituje" teritorij i provjerava vašu reakciju pitajući se da li to radi na pravom mjestu.

"Možda je vlasnik psa dok je još bio štene kažnjavao ukoliko bi nuždu izvršio na nedozvoljenom mjestu za to, što u konačnici kod pasa može dovesti do anksioznosti", kaže Nick Jones, trener pasa.

Ovo je još jjedno od objašnjenja:

"Položaj tijela u kojoj pas obavlja veliku nuždu je prilično ranjiva pozicija za psa u kojoj nije spreman da se odbrani u slučaju napada iz okoline. Mislim da se psi na ovaj način kontaktom očima pokušavaju osigurati da im čuvate leđa", mišljenja je veterinarka Sonja Olson.

Ma koja od ovih teorija bila tačna, psi očito imaju posebne navike kad je u pitanju obavljanje nužde, a brojnim vlasnicima pasa je poznat slučaj i kojem vas vaši krzneni ljubimci ne puštaju na miru čak ni kad odete na wc.

Jedan-jedan!