Maturantska parada 2010.
0

Zaplešimo i ove godine za Guinnessovu Knjigu rekorda

Sarajevo-x.com
Ambiciozni Tuzlaci i ove godine okupit će maturante srednjih škola na jednom mjestu, te plesom pokušati oboriti Guinnesov rekord, zajedno sa učesnicima iz drugih gradova BiH.

Ovaj zanimljivi projekat u našoj zemlji prvi put je organizovan 2009. i privukao je veliku pažnju javnosti. I ove godine riječ je o simultanom plesu "qadrille", a maturanti - učesnici u projektu će 21. maja 2010. godine bučeni u istu odjeću, tačno u 12 sati u svim gradovima FBiH šest minuta plesati zajedno sa maturantima iz šezdesetak gradova jugoistočne Evrope. Zamišljeno je da svi plešu istovremeno, satelitski povezani radijskim signalom.

"Maturantska parada 2010. za ulazak u Guinnessovu Knjigu rekorda je projekat koji su pokrenuli naši plesni prijatelji iz Slovenije 2001. godine, a koji se za par godina proširio na više od 60 gradova jugoistočne Evrope. Kao što se iz naziva projekta može zaključiti, ciljna grupa u ovom projektu su maturanti srednjih škola. Razloga za odabir ciljne grupe ima više, a jedan od razloga je simbolični iskorak u svijet odraslih", objasnila je Jasmina Numanović-Stjepanović, u ime Plesnog studija "Sandoval" iz Tuzle.

"Cilj je da okupi što veći broj mladih oko jednog projekta koji bi ih uklonio sa ulice i na taj način udaljio od poroka koje ona pruža i doprinio razvoju civilnog društva u istim zajednicama", dodao je trener plesa Dario Hudić.

Ovih dana predstavnici plesnog studija "Sandoval" krenuli su po srednjim školama Tuzlanskog kantona kako bi upoznali maturante sa projektom i pozvali ih da se pridruže najvećem maturantskom balu organizovanom na ovom području. Nakon provedenih aktivnosti po srednjim školama, napravit će se spiskovi zainteresiranih maturanata koji će biti podijeljeni po grupama za treninge. Grupe će se s vremenom spajati, sve do "dana D", odnosno trećeg petka u mjesecu maju, kada će se sjediniti i istovremeno izvesti svoj šestominutni program.