Svjetlosna fantazija
0

FOTO / Zapanjujuće fotografije polarne svjetlosti iznad Eyjafjallajvkulla

Sarajevo-x.com
Polarna svjetlost je bez sumnje jedan od najljepših prirodnih fenomena na Zemlji, a kada zasja iznad islandskog vulkana, koji je uzrokovao brojne probleme sa avioprevozom širom Evrope, rezultat su nevjerovatno lijepe fotografije.

Snimci purpurne i plave svjetlosti na nebu u kontrastu sa žutom i crvenom lavom iz vulkana Eyjafjallajvkulla naprosto oduzimaju dah.

Fotograf James Appleton iz Cambridgea riskirao je svoj život kako bi napravio zapanjujuće snimke. James je proveo pet dana promatrajući vulkan tokom prve faze erupcije. Sedam sati je proveo boreći se jakim vjetrom i ledenim temperaturama, uprkos savjetima lokalnog vodiča da to ne radi.

Iako se suočavao sa brojim problemima mladi 23-godišnji neustrašivi fotograf uspio je doći 30 metara do vulkana. On je rekao da je impresioniran fotografijama koje je uspio napraviti.

"Ovo je vrhunac moje dosadašnje karijere i nešto što nikada neću zaboraviti. Nevjerovatan je osjećaj stajati i posmatrati erupciju lave dok je na nebu sijala polarna svjetlost", rekao je James.