Zanimljivosti
245

Zapanjujuća ljepota u 15 fotografija: "Planet Earth II" će vas prikovati za TV ekrane

Klix.ba
(Foto: BBC)
BBC je objavio 15 fotografija koje su nastale tokom snimanja nastavka dokumentarca "Planet Earth II" za koji je najavni trailer nedavno objavljen.

Dokumenatrac "Planet Earth II" prikazivan je prije deset godina, a fotografije koje su stigle će vas još jednom navesti da se zaljubite u Zemlju.

Na fotografijama možete vidjeti nubijske kozoroge, medvjede, leoparde, flamingose, grizlije, kao i rijetke kadrove crvenog risa.

Nubijski kozorog se rađa na visokim i strmim planinskim predjelima kako ga predatori ne bi mogli ugroziti, zbog čega je potraga za hranom za ženke prava noćna mora. Vjeruje se da na svijetu postoji manje od 2.000 ovakvih kozoroga. Ove životinje imaju sjajno krzno koje ih grije ili hladi te gumirana kopita.

Pretpostavlja se da u divljini postoji manje od 3.500 snježnih leoparda. Mladunče i majka snježnog leoparda zajedno provode dvije godine, nakon čega svako kreće svojim putem, jer tada je vrijeme da se mladunče snalazi samo.

Ande su jedino mjesto na svijetu gdje možete pronaći tri vrste flamingosa zajedno, dok na francuskim Alpama možete vidjeti i zlatnog orla. Ovi predatori se do svojih žrtava spuštaju velikom brzinom i važe za druge najbrže životinje na svijetu.

Jedna od lokacija na kojima su fotografije snimane je regija Khumbu na nepalskim Himalajima, na blizu 5.000 metara nadmorske visine. S ove tačke moguće je vidjeti ledenjak Ngozumpa.