Zanimljivosti
9

Zanimljivih 11 stvari koje trebate znati o Kineskoj novoj godini

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Lunarna nova godina počela je jučer, a kineske ulice preplavljene su ljudima koji su plesali i proslavljali dolazak Godine konja. Osim tradicionalnih stvari o ovoj godini saznajte nekoliko zanimljivih i možda čudnih običaja.
Foto: AFP
Foto: AFP

1. To nije samo nova godina Kineza

Lokalno stanovništvo Kinesku novu godinu zove Lunarna nova godina, s obzirom da se odnosi na lunarni kalendar. I oni nisu jedini koji narod koji je slavi. Lunarnu novu godinu slavi Koreja, Vijetnam, Japan i još neke zemlje.

2. Saobraćajni kolaps

Saobraćaj je u potpunom haosu jer se sve porodice spoje na taj dan. Migranti se vraćaju kući, a ljudi koji rade u drugim dijelovima zemlje također dolaze u svoje rodno mjesto.

3. Traje 15 dana

Lunarna godina ne traje samo jedan nego 15 dana. Posljednji dan pada na Valentinovo. Tokom tih dana možete se kladiti na konjske trke, gledati parade, kupovati jeftino na bazaru i boriti se za mjesto bogosluženja u hramu.

4. Nema rada

Prvi dan ove godine nema tuširanja, pranja veša i čišćenja. Nema ni izbacivanja smeća, jer sve to odnosi sreću i prosperitete. Družite se s porodicom drugi dan, a treći s prijateljima. Sedmi dan je vrijeme za slavlje rođendana svih članova porodice.

5. Momak za iznajmljivanje

Pošto Nova godina može biti teška za samce, Kinezi vam nude uslugu "iznajmljivanja momka". Sve to možete obaviti putem internet firme Taobao i iznajmljivanje momka košta od 82 do 1.321 američki dolar po danu. Ukoliko želite momka samo za večeru to košta osam dolara po satu, a da vam pravi društvo u kinu pet dolara. Momak će vas držati za ruku, zagrliti i poljubiti u obraz na rastanku.

6. Petarde i vatrometi

Petarde koriste kako bi uplašili čudovišta. Legenda kaže da čudovište poluzmaj i polulav Nian dolazi krišom i napada ljude, posebno djecu tokom Lunarne nove godine. Njegova slabost su osjetljive uši. Tako da u Kini možete gledati spektakularne vatromete.

7. Crveni veš

Crvena boja povezana je sa srećom i prosperitetom, ali koristi se samo u svrhu zaštite. Nian se plaši crvene boje i zbog toga su dekoracije tokom slavlju toj boji. Za one koji su rođeni u Godini konja i koji proslavljaju 12., 24., 36., 48., 60., 72., 84. i 96. rođendan crveno rublje je nešto što moraju nositi.

8. Vrijeme je za slatkiše

Tokom proslave vrlo su bitni slatkiši jer se slatkoća veže za prosperitet. Tradicionalna jela su puding od riže, hrskave bombice, ušećereno voće i slično.

9. Posebni filmovi

Gledaju se samo posebni filmovi žanra "hesuipian" posvećeni Lunarnoj novoj godini. Filmovi govore o porodici i sretnim završecima zbog kojih se gledatelj osjeća toplo i zadovoljno.

10. Poštovanje, ali ne robovanje običajima

Običaji i praznovjerja nisu cementirana. Ima tu mnogo fleksibilnosti u tumačenju. Ko se još ne kupa 15 dana zbog praznovjerja u moderno doba? Kinezi su prihvatili ovu Novu godinu kao vrijeme koje je rezervirano isključivo za porodicu i prijatelje, te se ne žele više znojiti zbog detalja.