Zanimljivosti
19

Zabranjeno: Pet šokantnih videa koji nikada nisu objavljeni

Klix.ba
U eri masovne distribucije videa teško je zamisliti da postoje snimci događaja koje još uvijek nismo ili nikada nećemo vidjeti. U nastavku donosimo pet najpoznatijih primjera.

Samoubistvo Christine Chubbuck

Godine 1974. voditeljica sa Floride Christine Chubbuck počinila je samoubistvo tokom emisije uživo. Prije nego se ubila Chubbuck je svojim prijateljima rekla kako pati od teške depresije, a tri sedmice prije tragedije snimila je priču o temi samoubistva.

Christine Chubbuck
Christine Chubbuck

"Držeći se politike Kanala 40 o pravovremenom izvještavanju punom krvi upravo ćete vidjeti nešto prvi put – pokušaj samoubistva“, rekla je Chubbuck prije nego što je naslonila pištolj iza uha i povukla okidač. Snimak samoubistva policija je ubrzo konfiskovala, a zbog činjenice da se sve desilo puno prije popularizacije VHS-a, male su šanse da snimak još uvijek postoji.

Pogibija Stevea Irwina

Ljubitelj životinja i voditelj popularnih dokumentaraca i emisija za djecu poginuo je 2006. godine prilikom snimanja svoga susreta sa opasnom ražom. Nakon što je napadnut Irwin je ubrzo preminuo, a snimak su oduzeli istražni organi koji su nakon zahtjeva porodice isti i uništili.

Stewe Irwin (Foto: EPA)
Stewe Irwin (Foto: EPA)

Pretpostavlja se da je snimak pogibije Irwina prvi i jedini snimljeni trenutak u kojem raža ubodom napada ljudsko biće.

Snimci Armina Meiwesa

Godine 2001. godine Meiwes je objavio oglas u potrazi za žrtvom koju bi ubio, a potom i pojeo. Muškarac iz Berlina se odazvao, a Meiwesov plan je ubrzo i sproveden.

Armin Meiwes (Foto: EPA)
Armin Meiwes (Foto: EPA)

Nijemac je snimio čin ubistva i konzumiranja tijela kroz narednih 10 mjeseci, a nakon hapšenja policija je sakrila video za koji tvrdi da nikada ne bi smio ugledati svjetlo dana.

Ubistvo Bin Ladena

Drugog maja 2011. godine američke specijalne jedinice pronašle su i pogubile čelnika Al Kaide. Vojnici su za vrijeme akcije na svojim šljemovima nosili posebne kamere koje su zabilježile cijeli događaj.

Osama Bin Laden
Osama Bin Laden

Snimak akcije nije uništen i još uvijek postoji, ali je dostupan malom broju ljudi pri samom vrhu hijerarhije vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Snimak pada leta 77

Jedanaestog septembra 2001. godine američki avion kompanije American Airlines otet je tokom leta, nakon čega je pao na sjedište američkog ministarstva odbrane – Pentagon. U padu je poginulo 59 putnika, kao i 125 radnika koji su se našli u zgradi.

Jedan od pet objavljenih frejmova
Jedan od pet objavljenih frejmova

Napadu je svjedočio veliki broj građana, a obaranje aviona je snimljeno sa više desetaka nadzornih kamera koje se nalaze u krugu Pentagona. Svi snimci su oduzeti i nijedan nije pušten u javnost osim kratkog, nejasnog isječka od pet frejmova.