Bura nakon odluke
0

Zabranjeno ljubljenje u austrijskoj školi

FENA
Zabrana učenicima jedne srednje škole u Gunskirchenu, u Austriji, da se ljube u usta izazvala je pravu buru, objavila je u četvrtak austrijska štampa.

Direktor škole Siegfried Biermair uputio je u ponedjeljak pismo roditeljima učenika u kojem ih obavještava da je od sada poljubac zabranjen u školi i upozorio ih na novu praksu nekih djevojaka: umjesto tradicionalnog poljupca u obraz, jedna grupa adolescentkinja je pokrenula modu poljupca u usta kao vrstu ritualnog pozdravljanja, "ponekad vrlo intimnoga, u trajanju od nekoliko minuta".

"Takvo ponašanje bi moglo dovesti do neželjenih posljedica" i dječaci bi također mogli da traže takve pozdrave, dodao je Biermair.

Mlade djevojke su se branile objašnjavajući da slijede primjer zvijezda kao što su Madonna i Britney Spears koje su se poljubile u usta pred TV-kamerama na dodjeli muzičkih nagrada.

Nastavničko tijelo škole i nekoliko roditelja glasalo je za zabranu.

U štampi je odluka nazvana "smiješnom" i "pretjeranom".

Za stručnjaka Zelenih za obrazovanje Gottfrieda Hirza "trebalo bi da smo sretni što u vrijeme slika nasilja i povećanog nasilja u školama učenici ponovo pokazuju uzajamnu ljubav".