Testiranje DNK uzoraka
11

Vrsta Usamljenog Georgea možda još uvijek postoji

Klix.ba
Mnogi su vjerovali da je smrt kornjače nazvane Usamljeni George sa Galapogasa ovog ljeta označavala izumiranje cijele jedne podvrste kornjača. Međutim, čini se da ta kornjača ipak nije bila posljednji primjerak svoj vrste.

Naučnici sa Univerziteta Yale su nedavno posjetili ostrvo Isabella, najveće ostrvo Galapagosa, gdje su sakupili DNK uzorke od preko 1.600 gigantskih kornjača. Ti uzorci su pokazali da su 17 kornjača hibridi čiji su roditelji bili iz podvrste Chelonoidis abingdoni, kojoj je pripadao i Usamljeni George.

Ono što je najznačajnije je činjenica da je pet od tih hibridnih primjeraka jako mlado, što znači da čistokrvni primjerci ove vrste još uvijek žive na ostrvima.

"Cilj nam je da se vratimo na ostrva i da potražimo te kornjače i da sakupimo hibride. Nadamo se da ćemo uz pomoć programa selektivne oplodnje uspjeti povećati broj ovih kornjača", rekla je Gisella Caccone, ekologinja sa Yalea.

Ukoliko se primjerci ove vrste zaista pronađu na ostrvu Isabella, najveće pitanje će biti kako su tamo dospjele. Ostrvo Pinta, na kojem su ove kornjače ranije postojale, je udaljeno od Isabelle preko 60 kilometara.

Ove kornjače su ogromne. Mogu biti teške i preko 400 kilograma, a duge su 1,8 metara. Naučnici vjeruju da su kornjače na drugo ostrvo prenijeli mornari.