Let ipak nastavljen
0

Vrata aviona se otvorila na 8.000 metara

Klix.ba
Većina putnika u avionu Airbus A380 avionske kompanije Emirates Airlines, koji je letio od Bankoka do Hong Konga, je vjerovala da je u avionu eksplodirala bomba nakon što su se jedna vrata aviona otvorila na visini od 8.000 metara. Vrata su se uz veliku eksploziju otvorila dva sata nakon polijetanja.

Iako su se vrata za hitne slučajeve u poslovnoj klasi otvorila samo četiri centimetra pritisak i temperatura u avionu su značajno pali u samo nekoliko minuta. Putnici su sa zaprepaštenjem posmatrali dok su stjuardese trčale po avionu i govorile da će vrata u potpunosti pući.

Na iznenađenje svih prisutnih, posada aviona je odlučila da umjesto hitnog spuštanja na najbliži aerodrom nastavi sa letom. Rupa je prekrivena dekama i jastucima i zalijepljena ljepljivom trakom. Let je nastavljen uprkos zaglušujućoj buci i niskim temperaturama u avionu, prenosi Daily Mail.

"Potvrdili smo da se iz jednih vrata na letu EK384 od Bankoka do Hong Konga čula buka. Međutim, sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena", rekao je predstavnik kompanije.

Otvaranje vrata tokom leta se smatra hitnim slučajem. Međutim, piloti su u ovom slučaju odlučili da ne poduzimaju propisane akcije.

Glasnogovornik kompanije Airbus je nakon slijetanja aviona dao sljedeću izjavu: "Nemoguće je da se na avionima A380 tokom leta otvore vrata u kabini, jer se ona otvaraju prema unutrašnjosti i imaju mehanizam koji ih zaključava i drži na mjestu." Avion je sigurno sletio u Hong Kongu, a niko od putnika i članova posade nije povrijeđen.