Ugrožava islamske vrijednosti
0

Vlasti u Iranu zabranile prodaju lutke Barbie

SRNA
Iranska policija za moral zabranila je prodaju lutke Barbie radi zaštite društva od, kako se navodi, opasnog uticaja zapadne kulture, koja ugrožava islamske vrijednosti, izjavili su danas prodavci.

Zapadne zemlje nedavno su uvele do sada najoštrije sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, a vlasti navode da su u zemlji pokrenule "meki rat" protiv dekedentnog uticaja zapada.

"Pripadnici policije za moral došli su u našu radnju prije tri sedmice i zatražili da uklonimo sve lutke Barbie", izjavio je prodavac igračaka u sjevernom dijelu Teherana.

Iranski vjerski vladari proglasili su 1996. godine Barbieu za neislamsku, uz objašnjenje da ova lutka ima "destruktivne kulturne i društvene posljedice". Lutku proizvodi američka kompanija "Mattel".

Novo naređenje, objavljeno prije tri sedmice, primoralo je prodavce da kriju lutku iza ostalih igračaka, da bi zadovoljili potražnju na tržištu i istovremeno izbjegli kažnjavanje.

Država je, u želji da umanji popularnost lutke Barbie, 2002. godine objavila listu zvanično odobrenih lutaka, ali ta akcija nije bila uspješna, kažu trgovci.

Ženska lutka po imenu Sara i muška Dara pojavile su se u radnjama odjevene u razne vrste tradicionalne odjeće.
U skladu sa pravilima koja važe za žene u Iranu, Sara ima pokrivenu kosu i nosi komotne odjevne predmete, što predstavlja suprotnost lutki Barbie, plavuši bujnih grudi koja nosi oskudnu i tijesno pripijenu odjeću.