Sujevjerje ili činjenica?
45

Vjerujete li da petak 13. donosi nesreću

Klix.ba
Današnji petak 13. je drugi od tri u ovoj godini. Prvi je bio u januaru, a treći će biti u julu.

Sujevjerni su oduvijek vjerovali da petak 13. donosi nesreću. To vjerovanje je toliko rašireno da danas postoje specifične fobije povezane s ovim danom. Triskaidekafobija je strah od broja 13, dok je strah od petka 13. nazvan paraskevidekatriafobija.

U svakoj godini ima najmanje jedan petak 13., a najviše ih je tri. Mjeseci koji imaju petak 13. uvijek počinju nedjeljom. Najduži period koji može proći bez petka 13. je četrnaest mjeseci. Legenda kaže da, ukoliko 13 osoba sjedi za stolom, jedna od njih će umrijeti za manje od godinu dana. U Francuskoj je čak moguće unajmiti četrnaestog čovjeka za stolom kako bi se izbjegao broj 13.

Petak je navodno dan na koji je Eva ponudila Adamu zabranjeno voće. Abel je ubio Kaina na petak, a na ovaj dan je i razazpet Isus Krist. Mnogi gradovi nemaju 13. ulicu ili 13. aveniju. Mnoge zgrade nemaju 13. sprat. Većina aerodroma nema 13. izlaz, baš kao što i mnogi avioni nemaju 13. red sjedišta.

Ukoliko imate 13 slova u imenu i prezimenu, imate đavolju sreću. U omči užeta za vješanje postoji 13 zavoja, a 13 stepenica vodi do vješala.

U šampionatu Formule 1 nijedan bolid ne nosi broj 13. Ovaj je broj uklonjen nakon što su dva vozača poginula u sudarima. Obojica su vozila bolide sa brojem 13.

Urbani mit kaže je britanska kraljevska mornarica pokušala dokazati da plovidba petkom ne donosi nesreću. Izgrađen je brod HMS Friday, koji je isplovio iz pristaništa na petak 13. Od tada je njegova sudbina nepoznata.