Zanimljivosti
1

Vjera mu ne dozvoljava korištenje prevoza: Indijski monah ide pješke na suđenje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan indijski pripadnik džainizma koji je pozvan na sud zatražio je osmomjesečnu odgodu jer mu toliko treba da stigne na suđenje. Naime, vjera mu ne dozvoljava korištene bilo kakvih transportnih sredstava.

Acharya Kirti Yashurishwarji Maharaj živi u Kalkuti na istoku Indije, gradu udaljenom 2.200 kilometara od Ahmedababa gdje će biti održano suđenje. Ovu razdaljinu je 60-godišnjak odlučio preći pješke.

Međutim, sud je odbio njegov zahtjev, te ga obavijestio da se pojavi na suđenju idućeg mjeseca.

Maharaj je optužen za promovisanje Bal Dikshae, regrutacijskog programa maloljetnika u red džainističkih monaha. Inače, u Indiji vladaju veoma stroga pravila kada je riječ o indoktrinaciji maloljetnika.

Inače, džainizam je drevna indijska religija čiji pripadnici žive po principu "živi i pusti da živi". Naime, džainisti metu pod ispred sebe i pokrivaju usta dok piju vodu kako slučajno ne bi progutali insekte ili stali na njih. Uglavnom vode lutalački život, kao što je slučaj i sa Maharajom.

U Indiji pored Hindusa, koji čine veliku većinu stanovnika, živi i blizu četiri miliona džainista koji žive u Gujaratu ili obližnjem Radžahstanu.