Priča s Novog Zelanda
0

Vjenčala se po izlasku iz ruševina

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Emma Howard, koju su spasioci izvukli ispod ruševina zgrade nakon zemljotresa na Novom Zelandu, danas se, kako je ranije i planirano, vjenčala.

Spasioci su Howard izvukli iz urušene poslovne zgrade nakon zemljotresa jačine 6,3 stepena Rihterove skale, koji je 22. februara pogodio grad Christchurch.

Ona se danas udala za  Chrisa Greensladea. Dok je bila blokirana urušenim zidovima zgrade, ona je uspjela da putem telefona kontaktira Greensladea nakon čega su je spasioci pronašli.

Novi bračni par nije se obraćao novinarima nakon današnje ceremonije, ali je mlada početkom sedmice rekla novozelandskim medijima da održavanje vjenčanja uprkos katastrofi pokazuje da se ne može slomiti ljudski duh.

Broj poginulih u zemljotresu danas je porastao je na 113, dok međunarodni i lokalni spasilački timovi pretražuju ruševine za eventualnim preživjelim, a njihove napore dodatno otežavaju kiša i hladno vrijeme. 

Prema policijskim podacima, 228 ljudi se vodi kao nestali. Povrijeđeno je više od 2.500 ljudi, od kojih 160 teže. 

Investiciona banka "GP Morgan" iznijela je pretpostavku da bi materijalna šteta izazvana zemljotresom mogla biti oko 12 milijardi dolara.