Zanimljivosti
0

Visoke temperature ozbiljno ugrozile koale

Klix.ba
Koale su u opasnosti od izumiranja zahvaljujući rastućim temperaturama u Australiji. Ukoliko se ne poduzmu hitne akcije sađenja drveća koje bi im poslužilo kao sklonište te eukaliptusa za hranu, koale bi mogle potpuno nestati, pokazuju rezultati nove studije.

Vođa istraživanja, Mathew Crowther sa Univerziteta u Sydneyju, navodi kako je trogodišnja studija satelitski pratila 40 koala u New South Walesu i ispitivala njihova gnijezda i prehrambene navike.

Ovo je prvo istraživanje koje je uporedilo kako ovi tobolčari provode svoje dane u odnosu na noći te je otkrilo kako je veliko staro drveće sa bogatim krošnjama neophodno za njihov opstanak, pogotovo tokom ekstremnih vremenskih uslova.

"Naše istraživanje je potvrdilo da koale tokom dana traže sklonište u drugačijem drveću od eukaliptusa, kojim se hrane noću. Što je dnevna temperatura viša, koale traže veće drveće sa gušćom krošnjom kako bi se ohladile", rekao je Crowther.

On je naveo i kako je četvrtina proučavane grupe nestala u toplotnom udaru 2009. godine.

"Osiguravanje staništa sa dobrim zalihama hrane i zaštitom od grabljivaca nije dovoljno za opstanak koala. Potreban je hitan naglasak na očuvanju visokog starog drveća te sadnja drveća za hranu i stanište, pogotovo u zaštićenim područjima, kako bi se izbjegao utjecaj visokih temperatura", objasnio je Crowther.

Vladina istraživanja koala otkrila su 2011. da su ove životinje pod rastućom prijetnjom te da ih treba proglasiti ugroženom vrstom.