Zanimljivosti
0

Vijetnamskom veteranu uklonjen metak iz srca

FENA
Vijetnamski vojnik na koga su pucali američki vojnici 1968. i koji je živio s metkom u srcu skoro četiri decenije podvrgnut je operaciji i čahura mu je uspješno uklonjena, saopćili su ljekari u ponedjeljak.

Le Dinh Hung (60) podvrgnut je operaciji u petak i brzo se oporavio, kazao je dr. Nguyen Sinh Hien, koji je proveo tri sata operišući ga u hanojskoj kardiološkoj bolnici, javio je AP.

"To je načudnija stvar koju sam ikada vidio. U normalnim slučajevima, osoba s metkom u srcu umrla bi odmah ukoliko se istog trena ne podvrgne operaciji", izjavio je Hien.

Hung je kazao kako mu je operacija olakšala bolove u grudima koje je počeo osjećati od borbe u Vijetnamskom ratu 1968. godine u pokrajini Quang Tri u blizini bivše Demilitarizovane zone koja je razdvajala Sjeverni i Južni Vijetnam.

"Veoma sam sretan što sam preživio. Ljudi vjeruju u svoju sudbinu, tako sam i ja", izjavio je on iz svog bolničkog kreveta.

Godinu dana nakon što je Hung ranjen, ljekari su neuspješno pokušali da mu uklone metak, koji je duži samo nešto od dva centimetra.

Hien je izjavio da je metak prošao kroz Hungov stomak, oštetio mu srčani zalistak i došao u pozadinu njegovog srca.

Doktori, koji su zamjenili Hungov oštećeni zalistak vještačkim, izjavili su da će biti hospitaliziran još nekoliko dana.

Hung, koji je u penziji, radio je kao službenik u medicinskioj školi u Hanoju nakon rata. On se borio na strani komunističkog Sjevera, koji je porazio vojsku bivšeg Južnog Vijetnama u 1975. Rat je odnio živote više od tri miliona ljudi, među kojima i 58.000 američkih vojnika.