Zanimljivosti
0

Velika umjetnička djela koja nikada nećete moći vidjeti

Klix.ba
Umjetnici se tokom čitavog svog života trude kako bi njihova djela bila primijećena i prihvaćena, a umjetnost postoji kako bi obogatila i uljepšala ljudske živote. Ipak, postoje neka velika umjetnička djela koja obični smrtnici nikada neće moći vidjeti.

Muzej na Mjesecu

Kada je druga američka ekspedicija krenula na Mjesec, NASA-ini naučnici su se udružili sa lokalnim umjetnicima, a njihova djela su poslali na Mjesec.

Čuveni proizvođač poštanskih markica Claes Oldenburg napravio je markicu na kojoj je skicirao figuru u obliku miša, a svojim skicama su mu se pridružili skulptor John Chamberlain i Andy Warhol. NASA-in inžinjer poznat samo kao John F. krišom je ovaj minijaturni muzej smjestio na Apollo 12 i poslao ga na Mjesec.

Pećina Chauvet

Čuvena pećina Lascaux u Francuskoj bila je dom nekim od najstarijih pećinskih crteža ikada otkrivenih. Sve crteže su uništili neodgovorni posjetioci te su poduzete drastične mjere kako se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti. Kada je 1994. godine otkrivena pećina u Chauvetu, ljudima je potpuno zabranjen ulazak.

Kolekcija Stephena A. Cohena

Stephen Cohen, menadžer sa Wall Streeta, ima dvije strasti: kupovinu svakog djelića čuvene umjetnosti koji može pronaći i njihovo sakrivanje od znatiželjnih pogleda. U njegovoj kolekciji se nalaze djela Jacksona Pollocka, Damiena Hirsta, Picassa...

"Drugi" Louvre Najveći broj artefakata iz čuvenog pariskog muzeja Louvre zapravo se ne nalazi u samom muzeju već u njegovim podružnim zgradama i skladištima širom Pariza. Sami kustosi kažu da muzej, generalno, ima problem sa viškom umjetničkih djela.

Papino kupatilo

U 16. stoljeću, čuveni renesansni umjetnik Raphael stvorio je remek-djelo poznato kao "Stufetta del Cardinal Bibbiena", kupatilo za tadašnjeg kardinala, koji je bio pomalo perverzan na prvom mjestu, a tek onda čovjek od religije. Bibbiena je bio intrigiran "erotskim paganskim radovima" na rimskim ruševinama i zaključio je da je Raphael pravi čovjek da nešto takvo izvede i u njegovom kupatilu. Danas su mnogi "bezobrazni“ radovi u kupatilu obrisani, a ono je postalo dio papinog apartmana te je ulazak u njega strogo zabranjen svima osim papi.