Zanimljivosti
0

FOTO+VIDEO / Velika bijela ajkula na motorni pogon

Sarajevo-x.com
Seabreacher X je najnapredniji vodeni skuter današnjice, koji se može kretati kako po površini tako i ispod vode. Dizajniran je tako da neodoljivo podsjeća na zloglasnu veliku bijelu ajkulu iz kultnog filma "Ralje".

Vodeni skuter kojeg su napravili kalifornijski izumitelji Rob Innes (37) i Dan Piazza (52) predstavlja pravu igračku za multimilionere te podsjeća na jedno od vozila iz filmova Jamesa Bonda koje je moguće voziti po površini vode, ali i ispod.

Također, prilikom kretanja, može se naginjati na jednu i na drugu stranu, pa čak i iskočiti iz vode u visinu od 3,6 metara.

Ovaj neobični skuter pokreće motor sa 260 KS koji omogućava ovom plovilu da dostigne brzinu od 80 km/h krećući se po površini vode, dok ispod površine najveća brzina iznosi 40 km/h, piše "Daily Mail".

Izgled skutera je u potpunosti sličan izgledu velike bijele ajkule, ima peraje, čeljusti, oštre zube, čak i dužina od pet metara odgovara veličini stvarne životinje. Izgrađen je od fiberglasa i opremljen je sa dva sjedišta.

Innes je zajedno sa svojim kolegom Piazzom počeo konstruirati ovakva vozila iz zabave, ali ja njihov hobi prerastao u biznis. Oni su prvo svoje plovilo izgradili još prije dvanaest godina. Njihova kompanija "Innespace" ima listu kupaca koji na isporuku Seabreachera X čekaju po godinu dana. On možda izgleda kao igračka, ali njegova cijena je 73.000 eura.

Izumitelj Rob napominje da Seabreacher X nije podmornica namijenjena za uranjanje i zadržavanje u dubokoj vodi. Skuter može pod vodom ostati samo dvadeset sekundi. Upravljanje je relativno lagano, tako da svako može savladati osnove za nekoliko sati.

Innes krajem ove godine planira svoju ajkulu pridružiti pravim velikim bijelim ajkulama u blizini San Diega ili u Južnoj Africi. Nada se da će uspjeti plivati s njima ukoliko ih ne uplaši zvuk motora njegovog neobičnog izuma.