Zanimljivosti
0

Veće penzije za pušače kao bonus za kraći život

Sarajevo-x.com
I poljski pušači mogli bi, poput nizozemskih, dočekati veće penzije kao bonus što žive kraće. Poljskim dobrovoljnim penzionim fondovima svidjela se ideja, ali još uvijek oklijevaju zbog straha za gubitak imidža među nepušačima.

Neki nizozemski fondovi nedavno su, prvi u Evropi, odlučili pušačima isplaćivati veće penzije. Opravdanost cinične ekonomske logike, prema kojoj onaj ko živi kraće predstavlja uštedu za proračun, pokazuju i istraživanja koja su naručili poljski fondovi.

Poljski pušači žive nekoliko godina kraće od nepušača, a poljski dobrovoljni penzioni fondovi izračunali su da bi pušačima mogli isplaćivati najmanje za 8 do 10 posto veću penziju.

"Problem je u tome da niko kod nas ne želi prvi povući rizičan potez koji može da okaljati imidž među klijentima nepušačima", rekao je neimenovani predstavnik poljskog mirovinskog fonda.

Nizozemci su izračunali da pušačima mogu davati za 16 posto veću mirovinu, jer dočekaju manje isplata mirovina od nepušača. Stjecanje prava na veću mirovinu u Nizozemskoj se osigurava ulaganjem najmanje 20.000 eura u fond, uz pružanje dokaza da su strastveni pušači.

Dovoljno je da su posljednjih pet godina pušili barem 10 cigareta, šest cigara ili lula dnevno, a da su posljednji put bez uspješno prestali pušiti mjesec dana prije odlaska u mirovinu.