Zanimljivosti
0

Vaš cvijet je upravo zvao da kaže da je žedan?!

Sarajevo-x.com
Grupa studenta sa Univerziteta New York razvila je uređaj kojim bi isušene biljke svojim vlasnicima mogle signalizirati potrebu za vodom. Studenti usavršavaju tehnologiju uređaja koji bi vlasniku na mobilni telefon javio da se njegova biljka suši te da je vrijeme da je zalije.

Studenti su razvili čak i različite tonove odnosno boje glasa koje pristaju uz određene vrste biljaka, a kojima će se vlasnicima dati do znanja da njihov cvijet treba pomoć.

Studentica Rebecca Bray koja je i razvila ovaj koncept komuniciranja zajedno sa svojim kolegama kaže da korištena tehnologija nije novitet, ali jeste način i svrha u koju se koristi.

"Biljke će bukvalno na mobilni telefon pozvati svoje vlasnike i kazati im da su žedne i da im je jako potrebna voda. Biljke su, moram naglasiti, izuzetno ljubazne. Smislili smo i način da vlasnici dobiju poziv kada zaliju svoju biljku tako da im se cvijet može i zahvaliti“, kazala je Rebecca u razgovoru za Reuters.

Bray je naglasila da su njene kolege i ona jako iznenađeni interesom javnosti za ovaj sistem. "Nadamo se da ćemo svima koji kupe naš uređaj pomoći da se što bolje brinu o svojim biljkama“, naglasila je Bray.