SAD
0

Usred snježne oluje mrmot Phil prorekao proljeće

FENA
mrmot Phil
mrmot Phil
Usred snježne oluje i ledene kiše koja paralizira dobar dio Sjedinjenih Američkih Država, mrmot Phil iz Punxsutawneya, na sjeveroistoku Pennsylvanije, najavio je u srijedu dolazak proljeća.

Organizatori tradicionalnog događaja koji su direktno prenosile američke televizije izrekli su ritualnu rečenicu da glodavac "nije vidio svoju sjenu kada je izašao iz svoje jazbine u kojoj je spavao zimski san".

Članovi Mrmotovog kluba odjeveni u frakove zaključili su da će jedna od najoštrijih zima posljednjih godina uskoro završiti i da će proljeće doći rano.

Tradicija potiče iz 18. stoljeća, kada su zemljoradnici njemačkog porijekla odlučivali o datumu sijanja prema Philovim prognozama.

Ako mrmot vidi svoju sjenu zato što je sunčan dan, klub zaključi da će zima trajati još šest sedmica i da sisavac može da se vrati u zimski san. Ali kada je vrijeme oblačno, kao što je bilo u srijedu, Phil ne vidi nikakvu sjenu i svi mogu da se raduju.

Mrmotov dan je postao medijski fenomen u SAD-u, gdje hiljade ljudi i deseci novinara dolaze u selo Punxsutawney da prisustvuju događaju kakvih ima u drugim dijelovima zemlje i u Kanadi.