Zanimljivosti
0

Uskoro izlazi čitava Biblija u stripu

Klix.ba
Američka izdavačka kuća Kingstone uskoro će objaviti "najkompletniju grafičku adaptaciju Biblije ikada urađenu". Izdanje od dvije hiljade stranica obuhvatit će čitavu Bibliju, od stvaranja svijeta, velike poplave, pa do Knjige Otkrovenja.

"Ovo izdanje trebalo bi da objasni glavne priče i teme Biblije u historijskom hronološkom maniru", saopćili su iz Kingstona. Prva četiri dijela, od ukupno 12, izaći će ove godine, a pokrit će Stari zavjet do Knjige o Sudijama. Preostalih osam dijelova izaći će naredne godine. Izvršni direktor Kingstonea, Art Ayris, navodi kako kompanija cilja na to da postane "Marvel vjerskog tržišta", a da bi njihova Biblija trebala biti centar ponude.

"Biblija je neprekidno najprodavanija knjiga svih vremena. Biblijski serijal na History Channelu bio je jedan od najbolje ocijenjenih kablovskih programa svih vremena. Mi pretpostavljamo da će isto biti i sa našom Biblijom", rekao je Ayris.

Ayris se nada da će nova verzija pomoći čitaocima da bolje shvate Bibliju. "Neprekidno sam zapanjen biblijskom nepismenošću u općoj kulturi, čak i kod vjernika. Mislio sam da je potreban grafički most i hronološka struktura kako bi je bolje shvatili. Većina naših umjetnika radili su za Marvel i DC, tako da će njihov rad privući djecu i pomoći im da bolje shvate tekst. Stripovi su prilično transkulturalni te mogu pomoći ljudima u razumijevanju bilo kakvog teksta", rekao je Ayris.

Kingstoneova adaptacija nije prvo grafičko izdanje Biblije. 1975. godine, DC je prilagodio prva poglavlja Knjige Postanka, nekadašnji crtač Judge Dredda objavio je manga verziju 2008., dok je kultni američki karikaturista, Robert Crumb, 2009. obradio Knjigu Postanka u "skandaloznu satiru".