Zanimljivosti
148

Urbana legenda o ukletoj slici uplakanog dječaka iz izgorjelog sirotišta

Klix.ba
"Uplakani dječak" je slika talijanskog slikara Brune Amadia koja je masovno distribuirana širom svijeta pedesetih godina prošlog stoljeća, a postojalo je mnogo različitih varijacija o temi uplakanih dječaka i djevojčica.

Amadio je bio školovani slikar, a radio je u postratnoj Veneciji kao slikar i restaurator, te radio slike za turiste. Pod imenom Giovanni Bragolin naslikao je najmanje 65 ovakvih radova koji su distribuirani širom svijeta.

O ovom slikaru i njegovim slikama kruži prilično bizarna urbana legenda koja navodi kako su svi koji su posjedovali ovu sliku doživjeli neku vrstu nesreće. Navodno je Amadio bio frustriran kao umjetnik, pa je sklopio pakt s đavolom kako bi postigao uspjeh u društvu. Od tada je slikao samo uplakanu djecu iz lokalnog sirotiša koje je izgorjelo u požaru.

Godine 1985. britanski The Sun je objavio priču sa jednim vatrogascem iz Yorkshirea, koji im je ispričao kako je svjedočio većem broju požara, te kako je u svim kućama koje su izgorjele u požaru netaknuta ostajala upravo slika uplakanog dječaka.

Nakon te priče, redakcija časopisa The Sun počela je dobivati misteriozne pozive ljudi koji su imali slična iskustva. Jedna od njih je i Dora Mann iz Mitchama koja je napisala:

"Samo šest mjeseci nakon što sam kupila sliku moju je kuću progutao plamen. Sve moje stvari su bile uništene, osim slike uplakanog dječaka."

I Rose Farrington iz Prestona je podijelila svoje iskustvo sa redakcijom ovog časopisa.

"Otkako sam je donijela u svoj dom 1959. godine, izgubila sam muža i tri sina. To je prevelika slučajnost", napisala je žena.

Bilo kako bilo, radi se o urbanoj legendi koja i dan danas inspiriše ljude i pokreće mnoštvo pitanja, a britanski The Sun je organizovao i masovno prikupljanje i spaljivanje ovih slika koje su im donosili njihovi čitatelji.