"Vanzemaljci na Zemlji"
0

Upoznajte životinje iz potpuno drugačije perspektive

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled izgleda kao da se na fotografijama, koje je načinio biohemičar Igor Siwanowicz, nalaze vanzemaljska bića. No, zapravo riječ je o nevjerovatnim fotografijama životinja, načinjenim iz jedinstvene perspektive.

Doktor Siwanowicz zaposlen je u Institutu Max Plack u Minhenu. Bavi se proučavanjem fiziologije, ali i navika insekata, vodozemaca, gmizavaca i drugih životinja, a za svoj rad je više puta nagrađivan.

Njegove fotografije sićušnih životinja, sjemenki i biljaka nagrađivane su na brojnim takmičenjima, a knjiga nazvana "Životinje izbliza" doživjela je veliki uspjeh.

Nedavno su objavljene i njegove nove, zaista nevjerovatne fotografije životinja, među kojima su bogomoljke, jelenak, stonoga, žabe i gušteri.

"Još od djetinjstva fasciniran sam insektima. Može se reći da sam ja glasnogovornik tih neobičnih stvorenja. Mislim da su bogomoljke nevjerovatno glatke i seksi, a uz to imaju i svoj stil", kazao je 35-godišnji biohemičar i fotograf ističući da su njegovi najdraži modeli upravo bogomoljke, neki gmazovi i vodozemci.

Siwanowicz je kazao i to kako su životinje zaista nepredvidljive i veoma je teško fotografisati ih jer "ne pristaju na saradnju", prenio je Daily Mail.

Ipak, svaka životinja je na svoj način posebna i fotografišući je iz blizine uspijeva predstaviti njenu osobnost.

Fotograf je prije izvjesnog vremena izdao knjigu "Životinje izbliza" u kojoj su predstavljene životinje koje su tako male da stanu na dlan.

U narednom periodu Siwanowicz planira izdati knjigu o bogomoljkama.