Neobičan kućni ljubimac
0

Upoznajte porodicu koja živi sa emuom

Sarajevo-x.com
Britanska porodica Newby svoj stan dijeli sa neobičnim ljubimcem. Radi se o emuu koji se zove Beaky.

Emu Beaky voli da se odmara gledajući TV, ali i da pojede sve poslastice koje joj se ponude. Ptica stara dvije godine je postala član porodice koju čine Ian i Lisa Newby, kao i njihovo šestoro djece.

Beaky je teška 76 kilograma i visoka 1,82 metra. Uprkos njenoj veličini, ostala je pitoma. Izlegla se iz jajeta koje je Ian držao u inkubatoru.

"Nisam mislio da će uspjeti, ali na moje veliko iznenađenje, emu se izlegao iz jajeta. Beaky je brzo porasla. Od tada voli da trči i da se igra s djecom. Postala je dio naše porodice", izjavio je Ian.

Njegova djeca Jack, Harry, Bryce, George, Peter i Joe, emua Beaky smatraju sestrom.

Emu sedmično pojede 6,3 kilograma kukuruza i oko 2,2 kilograma voća i povrća.

"Beaky nije izbirljiva kada je riječ o hrani. Ona jede sve što joj se ponudi", dodao je Ian.

No, u posljednje vrijeme Beaky živi u ljetnoj kućici, jer pravi previše nereda u porodičnoj kući.

Njena "omiljena" aktivnost je kljucanje i lomljenje kućnih predmete. Ukoliko Ian ne obraća pažnju, Beaky uđe u porodičnu kuću i gleda TV s djecom.

"Eksperti su nam rekli da će postati agresivna kada napuni šest mjeseci, ali je i dalje pitoma. Stručnjaci govore da je to pravo čudo. Beaky nikada nije povrijedila djecu", kazao je Ian.

Porodica Newby živi u Essexu, a od kućnih ljubimaca ima četiri psa, pet mačaka, jednog papagaja i jednog ježa. Brinuti se za emua je teško, jer su ove ptice aktivne, jake i zahtijevaju pažnju. Newbyjevi vode udruženje za zaštitu napuštenih životinja, brinu se za dva krokodila, zmije, guštere, kornjače, paukove i slično. Beaky je do sad snijela 18 jaja koja su bila ukusan obrok za ukućane.

Emui žive oko 60 godina, jaki su i nisu uvijek prijateljski nastrojeni, objavio je Daily Mail.