Zanimljivosti
173

Upoznajte Nedima Enigma, sarajevskog mađioničara i humanitarca

Piše: S. Č.
"Ukoliko nešto volite, onda to nije ni teško", rekao nam je Nedim Hasanović Enigmo koji već 30 godina radi kao profesionalni iluzionista. Prema njegovim riječima, ljubav prema ovom poslu se nije tek tako rodila u njemu, nego je on rođen s njom.

"Oduvijek sam bio taj koji je u društvu izvodio nekakve trikove i druge 'kerefeke'. Osmijeh koji bih izmamio na licima drugova i rodbine su mi pritom bili najveća motivacija i nagrada", započeo je Nedim svoju priču.

Rano otkriven talenat

Naime, svoj talenat otkrio je sasvim slučajno kao osmogodišnji dječak u Tuzli.

"Jedan školski prijatelj me izazvao da pokušam izbalansirati kišobran na ramenu. Uspjelo mi je iz prvog pokušaja. Nakon toga pokušao sam isto napraviti na čelu i opet mi je uspjelo 'iz prve'. Tada sam znao šta želim postati", prisjeća se Hasanović svojih početaka.

Kako nam je rekao, postepeno je počeo kupovati knjige o magiji, priručnike za trikove, te mađioničarsku opremu. Međutim, njegovi roditelji nisu dijelili njegov entuzijazam.

"Opremu sam uglavnom kupovao od novca koji bi mi roditelji dali za užinu. Kupovao sam je kradom kako ne bih dobio batine. Jednom me je majka čak odvela školskom psihologu nakon što je pronašla moje zabilješke i literaturu o magiji i paranormalnim aktivnostima", kroz osmijeh nam je rekao Nedim.

Hobi koji je prerastao u zanimanje

Svoj prvi pravi trik je naučio od Bore Brkljača, legendarnog mađioničara nekadašnje emisije za djecu "Nedjeljni zabavnik" koja je prije rata prikazivana na Televiziji Sarajevo. To je bio trik s prstenom koji mu je, kako nam je rekao, i dan danas omiljena tačka koju redovno izvodi već tri decenije.

Sredinom osamdesetih godina pod umjetničkim imenom Enigmo počeo je izvoditi predstave širom bivše države. Kako je rekao, osim što su zabavne, njegove predstave nekad za njega mogu biti i opasne.

"Jedne prilike sam za potrebe trika od jedne gospođe iz publike zatražio prsten. Nakon što je prsten 'nestao' ispod plašta žena se popela na binu i udarila me kišobranom po glavi. Često su me znali optuživati i za razne vradžbine te govoriti kako su ovo sve 'šejtanska posla'", rekao je Enigmo u razgovoru za Klix.ba.

Dječiji osmijeh kao najveća nagrada

Danas ga najviše angažuju škole, jer su njegove predstave, kako nam je rekao, zabavno-edukativnog karaktera.

"Ja sam jedini mađioničar koji ima dozvolu za rad koju je izdalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Tokom svojih predstava osnovce, u dogovoru s nastavnicima, podučavam o životinjama, fizici i drugim naukama. Na taj način djeca uče kroz zabavu", objasnio je Hasanović, te dodao kako je također jedini iluzionista koji je nastupao u mektebima.

"Predstavu sam izveo pred imamom jedne džamije, koji je utvrdio da je moj cilj samo zabaviti i podučiti djecu, te da im na kraju objasnim kako je sve samo trik i kako nije riječ ni o kakvoj magiji ili vradžbinama", kaže Enigmo.

Osim toga, Hasanović je i veliki humanitarac.

"Izvodio sam besplatne predstave za djecu koja leže u bolnicama i domovima za nezbrinutu djecu. Jednostavno volim ako nekoga mogu nasmijati, a pogotovo kada su to najmlađi. Mada ne volim puno pričati o tome", skromno je rekao.

Na kraju razgovora smo ga pitali da nam objasni kako je izveo pojedine trikove koje nam je pokazao, ali odgovor smo mogli i očekivati.

"Mađioničar nikad ne otkriva svoje trikove", podsjetio nas je Enigmo.

Vezani članci