Na ivici smrti zbog fotografije
0

Upoznajte čovjeka koji prkosi aktivnim vulkanima

Sarajevo-x.com
Na prvu prijetnju erupcije vulkana većina ljudi bi pobjegla što dalje, međutim avanturista Skarphedinn Thrainsson upravo čeka takve trenutke. Kada zemlja vri, vulkan izbacuje pepeo i magmu 39-godišnjak iz Reykjavika, na Islandu, sa svojim aparatom užurbano se kreće ka smrtonosnom neprijatelju.

Thrainsson godinama fotografiše aktivne vulkane koji izbacuju lavu i do sada je imao sreću da nikada nije povrijeđen. Njegove fotografije su jednostavno zadivljujuće. Pokazuju nam svu moć prirode.

"Ne mogu vam opisati osjećaj kada stojite isped vulkana koji eruptira, kada osjetite tu toplotu, buku, mirise i munje. Toliko smo mali spram vulkana. I kada se vratim u normalno okruženje jako brzo mi dosadi. Ovaj posao je nevjerovatno opasan. Nekad hodam po još užarenoj lavi i lako bih se mogao zapaliti", ispričao jefotograf, dodavši da je prošle godine boravio u području oko vulkana Eyjafjallajokull na Islandu i snimio nevjerovatne fotografije.

"Sjećam se da sam jedne noći pokušavao snimiti munju, ali u jednom trenutku vjetar je promijenio smjer i tamni oblak me počeo 'progoniti'. Krenuo sam nazad, moja usta su bila puna prašine, a miris zraka je bio užasan i težak. Uspio sam izbjeći oblak i snimiti munje na nebu", prisjetio se Thrainsson.

Fotograf je protekle godine dugo boravio u području oko vulkana Eyjafjallajokull, koji je izbacivanjem pepela uzrokovao haos u Evropi i paralizirao zračni saobraćaj.

"Nekoliko puta sam išao do tog vulkana, obično pri izlasku i zalasku sunca, te sam načinio nekoliko zaista izvanrednih fotografija", dodao je 39-godišnjak, prenosi Daily Mail.

Istakao je kako sada namjerava posjetiti Havaje i ostala mjesta gdje bi moglo biti "posla" za njeg.