Očaravajuće fotografije
0

Uočen ružičasti delfin u vodama blizu Louisiane

Sarajevo-x.com
Pomorski kapetan Erik Rue je na jezeru Calcasieu sjeverno od Meksičkog zaljeva fotografisao je jedinog albino delfina na svijetu, mladunče kljunatog delfina, piše Daily Mail.

Erik Rue, pomorski kapetan koji već duže vremena proučava delfine, ružičasto mladunče primjetio je dok se ono s majkom i još dva delfina igralo blizu broda.

Otkad je u vodama slanog jezera Calciseau u Louisiani uočen jedini ružičasti delfin na svijetu, mjesto je počelo privlačiti mnoge turiste. Mladi delfin ima potpuno ružičastu kožu na cijelom tijelu i crvene oči, a zbog svoje glatke kože i jarke boje postao je prava atrakcija.

'Ovo mladunče izgleda kao da ste upravo izvadili iz kante s ružičastom bojom. U svemu ostalom, izgleda kao i drugi mali delfini, zdrav je, voli igru i pliva u društvu s majkom', izjavio je Rue.

Morski biolozi slažu se da nikad prije nisu vidjeli albinizam kod delfina, te da im nije jasno kojim genetskim poremećajem se takva stvar dogodila.

Delfin je vodeni sisar, poznat po inteligenciji i prijateljskom ponašanju prema ljudima. Kreću se u grupama, a ove životinje mogu razviti jake međusobne veze. Među sobom komuniciraju nizom različitih vrsta zvukova

Delfini su jedna od rijetkih životinja koje se kao i ljudi pare ne samo zbog razmnožavanja. Čak i tokom neplodnih dana delfini su primjećeni kako se pare iz zadovoljstva i međusobnog vezivanja.