Zanimljivosti
15

Univerzitet u Glasgowu: Učenje filozofije kroz lik i djelo Homera Simpsona

Klix.ba
S obzirom na to da je popularna američka animirana serija "Simpsonovi" predvidjela mnoga dešavanja, poput nedavnog izbora predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Univerzitet u Glasgowu pokrenuo je kurs pod nazivom "Filozofija Simpsonovih".

Ako je suditi prema riječima profesora Johna Donaldsona koji je kreirao kurs, kultna američka serija idealan je uvod studenata u materiju filozofije.

"Kreator serije Matt Groening studirao je filozofiju i to se jednostavno vidi u svakoj epizodi. Serija je sofisticirano djelo popularne kulture sa širinom i dubinom te obiluje filozofskim temama", rekao je profesor Donaldson.

Kurs je postao veoma popularan na društvenim mrežama, a Univerzitet nikada ni za šta nije dobio ovako pozitivne reakcije.

Cilj kursa jeste omogućiti studentima da raspravljaju o Glavnom liku Homeru Simpsonu sa, recimo, Aristotelove tačke gledišta.

"Marx, Camus, Aristotel, Kant... njihove ideje su predstavljene u animiranoj seriji, a smatram kako je to jedna od najvećih i najčišćih filozofskih formi", dodaje Donaldson.