Zanimljivosti
0

UN: Finski ministar pozvao muškarce da više pomažu u kući

FENA
Finski ministar kulture i sporta Stefan Wallin poručio je muškarcima - da pomažu više u kući i oko djece te provode više vremena s porodicom.

"Jednakost počinje u kući", kazao je Wallin u intervjuu koji je dao na margini godišnjeg zasjedanja Komisije o statusu žena u Ujedinjenim nacijama.

Većina zemalja, koje imaju tijelo koje se bavi jednakošću spolova u okviru nekoga od svojih ministarstava, povjerila je tu dužnost ženama.

Wallin, u čiju nadležnost spada i ovo pitanje, kazao je kako se nada da će doći doba kada niko neće mariti - kako u kući, tako i na radnom mjestu - da li posao obavlja žena ili muškarac.

"Preuzmite više odgovornosti oko kućnih poslova", poručio je Wallin oženjenim muškarcima, prenijele su agencije.

Ovakvo ponašanje donosi višestruke koristi, smatra on, navodeći da je to osnov za stvaranje jednakih odnosa koji omogućuju ženi da se oslobodi tradicionalne uloge majke i domaćice.

"Što više očevi budu preuzimali na sebe odgovornosti za stvari u kući, manje će biti razvoda", tvrdi Wallin.

"Postoji direktna povezanost. Tu se, naravno, radi i o međusobnom poštovanju i pokušaju da život jedno drugome što više olakšaju", naglasio je.

Vlade i poslodavci moraju podjednako omogućiti muškarcima i ženama da provode više vremena u kući po rođenju dece.

Wallin promovira u svojoj zemlji plan "6 + 6 + 6", prema kojem bi majke i očevi dobili po šest mjeseci porodiljskog odsustva plus dodatnih šest koje bi mogli podijeliti među sobom.

Takav model već postoji na Islandu gdje majke i očevi dobijaju po tri mjeseca nakon rođenja djeteta plus tri dodatna koja dijele onako kako žele.